0

С ред живите бивши президенти на САЩ само Доналд Тръмп не е потомък на робовладелци, съобщава Ройтерс, позовавайки се на резултати от собствено разследване.

Медията отбелязва, че роднини на Джо Байдън са притежавали роби. Също така преки потомци на робовладелци са бившите президенти на САЩ Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Джими Картър.

Роден в Ню Йорк, Доналд Тръмп е син на милионера предприемач, инвеститор в недвижими имоти Фред Тръмп. Самият Доналд израства в района на Куинс и има немски корени от страна на баща си и шотландски корени от страна на майка си.

Байдън е от Скрантън, североизточна Пенсилвания, родителите му са католици с ирландски, английски и френски корени.

Business Insider, цитирайки генеалога Александър Банерман, който е изучавал генеалогията на президентите на САЩ, отбелязва, че двама от пра-пра-пра-дядовците на Байдън по бащина линия са имали общо трима роби.

Президентът Барак Обама е син на цветнокож от Кения и бяла майка от Канзас. В американските медии отдавна се говори, че неговият пра-пра-пра дядо по майчина линия Джордж Вашингтон Оувъръл е имал двама роби в Кентъки - 15-годишна девойка и 25-годишен младеж. Пра-пра-пра бабата на Обама - Мери Дювал също притежавала двама роби 58-годишна жена и 60-годишен мъж, сочат данни от пребраяване на населението в САЩ. Дювал е изключително заможна фамилия, чиито членове произхождат от рода на земевладелеца Морийн Дювал, в чието стопанство работели най-малко 18 роби през XVII век.

Проучването сочи още, че поне 100 американски законодатели произхождат от семейства на собственици на роби. В парламента те съставляват 8% от членовете на Конгреса от Демократическата партия и 28% от Републиканската партия.

Преките потомци на робовладелците са сенаторите републиканци Мич Макконъл и Линдзи Греъм, както и сенаторът демократ Елизабет Уорън.

Роднини на единадесет настоящи губернатори на американски щати през 2022 г. са били признати за робовладелци. Осем от тях са ръководели щатите по време на Гражданската война в САЩ, като са били част от Конфедерацията на робовладелските региони на Америка.

Освен това, според агенцията, членове на семейството на двама съдии от Върховния съд също са притежавали роби.