0

П ривличайки близо 10 милиона зрители, "House of the Dragon" незабавно се превърна в най-гледаната премиера на HBO за всички времена миналия месец и не е изненада, че напоследък шоуто е навсякъде.

Въпреки че далеч надмина премиерата на "Game of Thrones", честно е да се каже, че сериалът се основава на успеха на предшественика си, така че остава да видим дали може да се превърне в културен феномен по същия начин.

"Game of Thrones" обаче не е единственият сериал, който управлява света в разцвета му.

От риалити шоута като "Survivor" и игрални предавания като "Who Wants To Be A Millionaire" до ситкоми като "Friends" и драми като "Breaking Bad", всички шоута в крайна сметка станаха неизбежни на върха на своята популярност.

Това са избраните от Reddit предавания, които управляваха света в по време на пика си, пише Screen Rant.

10. Survivor (2000-до сега)

Въпреки че продължава да привлича силна аудитория с присъщата си забавна концепция за хвърляне на група непознати на отдалечено място и да изпълняват предизвикателства, за да оцелеят, нищо няма да се сравни с ранните сезони на "Survivor". Публиката, нова за формулата и невероятното количество драма и емоция, които шоуто можеше да произведе, не можеше да спре да го обсъжда.

9. Dallas (1978-1991)

Новият сериал за "Далас" през 2012 г. имаше невъзможна задача да се опита да оправдае наследството на сапунена опера, която някога завладя въображението на цяла нация със слогана „Кой застреля J.R.“ през 1980 г. Може би отчасти поради по-малко успешното преправяне, хората подценяват културното въздействие на Далас. Някои казват, че „не смятат, че хората осъзнават колко популярен всъщност беше Далас“ и посочват как хората по света биха оставили всичко, което имат, само за да хванат следващия епизод от южняшката драма. "Далас" запазва място в списъка на Business Insider с най-гледаните телевизионни епизоди, демонстрирайки почти ненадминатата си сила да привлича зрители по това време.

8. Friends (1994-2004)

Дори в сравнение с драмите и риалити предаванията, ситкомите изглежда имат невероятна сила да обединяват публиката и "Приятели" е отличен пример. Събирането на звездите от сериала миналата година само потвърди, че шоуто, чиито имена на герои са станали синоним на различни типове личности, все още има мощна привлекателност. Въпреки това, Reddit описва как шоуто е било на съвсем друго ниво на популярност в разцвета си, спомняйки си как в четвъртък вечер „винаги можеше да имаш смяна, защото никой не искаше да работи“, защото не искаха да пропуснат шоуто. Благодарение на простата предпоставка и компактните епизоди, които помогнаха на всеки да влезе в него, малко хора успяха да устоят на привличането на "Приятели".

7. I Love Lucy (1951-1957)

В епоха, когато имаше много по-малък избор, когато ставаше въпрос какво да се гледа по телевизията, "I Love Lucy" се възползва, за да се превърне в ситкома, който определи едно поколение. С участието на Люсил Бол и Деси Арназ като привързаната двойка Луси и Рики, Vulture съобщава, че шоуто някога е заемало близо 72% от домакинствата, притежаващи американски телевизори с епизода „Lucy Goes to the Hospital“.

Основата Reddit да смята "I Love Lucy" за истински световен лидер не са числата, но както се казва, „Шоуто не беше просто популярно, Лусил Бол всъщност имаше много власт в индустрията.“ Най-известното е, че Бол има пръст в реализирането на сериалите „Мисията невъзможна“ и „Стар Трек“ благодарение на влиянието, което й спечели „Обичам Луси“.

6. Breaking Bad (2008-2013)

Дори финалът на спин оф-а на "Breaking Bad" "Better Call Saul" се превърна в едно от телевизионните събития на годината, именно това е доказателство за това колко "Breaking Bad" е доминирал в телевизионната драма през 2010 г.. Приет от критиката и пълен с невероятно запомнящи се епизоди, не е изненада, че това беше шоу, което хората искаха да обсъждат при всяка възможност. Интересното е ролята на интернет в това. Reddit отбелязва, че „никога преди не бях виждал шоу, което създава толкова много мемета“ и остава толкова „уместно в поп културата“. С емблематични реплики от шоуто, вграждащи се в интернет културата, "Breaking Bad" се превърна в шоу, за което всички знаеха, дори и да не са гледали епизод.

5. Lost (2004-2010)

Въпреки че "Lost" имаше един от най-мразените финали на сериал, тези, които бяха част от феномена, който беше първоначалното излъчване на предаването, знаят колко голяма мания се превърна шоуто. Reddit смята, че шоуто е управлявало света, защото „количеството фенове, конспирация, спойлери“ около шоуто е изключително.

4. Seinfeld (1989-1998)

Преди Приятели да се превърнат в световна сензация, друг сериал за ежедневния живот на странни герои вече беше доказал, че комедиите могат да превземат света. Превръщайки се във фаворит сред критиците и оглавявайки рейтингите за няколко години "Seinfeld" лесно се превърна в едно от най-влиятелните телевизионни предавания на 90-те години.

Reddit представи шоуто като едно от най-големите на всички времена и посочи колко доходоносно стана шоуто по време на пика си, тъй като NBC предложи огромни суми на Джери Сейнфелд да направи още един сезон, но той отказа. Много малко предавания могат да си позволят да приключат по време на своя пик, но "Seinfeld" беше достатъчно силен, за да се откаже, когато това беше едно от най-големите предавания по телевизията.

3. Who Wants To Be A Millionaire (2002-)

Игровите шоута имат силата да привлекат публиката по начин, по който малко драми могат и "Кой иска да бъде милионер" използва това, за да се превърне в световна сензация в началото на 2000-те. С простата предпоставка, че случаен човек може да стане богат просто като отговаря на любопитни въпроси, шоуто за първи път излетя в Обединеното кралство, преди да бъде изпратено по целия свят. Reddit представи шоуто, като каза, че „когато това излезе, всички говореха само за това“. Заедно с емблематични реплики като "Искате ли да се обадите на приятел?" превръщайки се в част от ежедневния разговор, няма много игрални предавания, които могат да претендират, че толкова бързо са се превърнали в културен пробен камък.

2. The Simpsons (1989-до сега)

Едно от най-разпознаваемите телевизионни семейства в света, Семейство Симпсън са икони и, независимо как се чувстват критиците за последните им сезони, това е шоу с невероятно наследство. Широката привлекателност на жълтото семейство им позволи да продават играчки на деца, като същевременно бяха достатъчно умни, за да позволят на възрастните открито да цитират шоуто и да се смеят заедно. Дори песента Do The Bartman се превърна в хит през 90-те години, няма много неща, които шоуто не успя да направи.

1. Game Of Thrones (2011-2019)

Дори последният сезон, който масово разочарова огромно количество фенове на шоуто, не попречи на да бъде едно от най-нашумелите издания на годината. Три години след като "Игра на тронове" приключи, феновете продължават да говорят за сериала. Както Reddit писа, шоуто „управляваше интернет почти десетилетие“. Всеки път, когато се излъчваше нов сезон, дискусии, мемета и, неизбежно, спойлери доминираха онлайн пространството по начин, който почти никое друго предаване не е успявало. Въпреки че е невъзможно да се сравнява със сериалите преди интернет, Game of Thrones е един от кралете на ерата на интернет.