0

Т я беше не просто кралица на Великобритания, но и истинският символ на мъгливия Албион. За британците Елизабет бе абсолютна увереност в бъдещето, гаранция за стабилност, консерватизъм и запазване на английските традиции. Голяма част от поданиците й са родени, след като тя се възкачва на престола. И това не са всичките рекорди, свързани с нея. В Книгата на Гинес тя фигурира със седем. Ето един опит да обобщим най-интересните факти за кралица Елизабет II.

1. Най-дълго на британския трон

Елизабет II счупи основния си рекорд - а именно продължителността на престоя си на британския трон през 2015 г. Тогава сред нейните конкуренти беше посочена само кралица Виктория, която е прекарала 63 години, 7 месеца и 2 дни на трона, докато настоящата кралица бе начело на държавата в продължение на 70 години - от 6 февруари 1952 г. Освен това е интересно, че ако Виктория се възкачва на трона много млада (на 18 години), то Елизабет става кралица на 25, т.е. на достатъчно съзнателна възраст.
В деня на честването на 63-ата годишнина на Елизабет на трона тогавашният премиер Дейвид Камерън каза: „През последните 63 години Нейно Величество беше скала на стабилност в свят на постоянна промяна." По време на управлението си Елизабет успя да засече тринадесет американски президенти, четиринадесет министър-председатели на собствената си страна (с изключение на връщането на Харолд Уилсън на власт) и дори седем папи на Рим.

2. Най-дълго управлявалият жив монарх

През 2016 г. кралица Елизабет II стана най-дълго управлявалият жив монарх в света, заменяйки крал Рама IX от Тайланд, който почина същата година. Освен това през 2015 г., след смъртта на 90-годишния крал на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдул-Азиз Ал Сауд Елизабет стана не само най-старият монарх в своята страна, но и в целия свят. Така че кралицата остана да се състезава само със себе си.

3. Любов в продължение на 72 години

По време на царуването на Елизабет II съпругът й принц Филип я следваше навсякъде. Той беше с 4 години по-голям от Елизабет, но изглежда, че времето бе забравило за съществуването му. На 20 ноември 2017 г. Елизабет и Филип отпразнуваха платинена сватба - седемдесет години брак! Така Нейно Величество и херцогът на Единбург станаха рекордьори заедно, защото преди тях нито една коронована двойка не можеше да се похвали с такава дълга любов. За съжаление любовната история на кралицата и нейния принц-консорт приключи на 9 април 2021 г., когато херцогът на Единбург почина в замъка Уиндзор на 99 години, само два месеца преди 100-ния си рожден ден.

4. Ветеран от войната

Елизабет II се счита и за най-възрастния участник във Втората световна война. На младини тя възнамерявала да отиде на фронта като медицинска сестра - да защитава родината си. Подобни волности обаче коронованите й родители крал Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън не можели да й позволят. Бащата забранява на Лилибет дори да си помисля да отиде в епицентъра на военните действия. Елизабет, която винаги се е славила със своята упоритост, не изоставя идеята да помогне на своите сънародници. Тя никога не става медицинска сестра, но се квалифицира като шофьор на линейка и дори успява да получи чин младши командир до края на войната. И между другото Нейно Величество официално е единствената кралица, отбила военна служба.

5. Най-популярното кралско лице (буквално)

Портретът на кралицата е изобразяван по-често от образа на всеки друг владетел (настоящ или минал) в историята на монетосеченето. Трудно е да си представите, но портретът на Нейно Величество присъства на монетите на 35 страни по света. По принцип това са така наречените юбилейни копия, но това само увеличава тяхната стойност. Сред държавите, пожелали да видят владетеля на парите си, са Барбадос, Канада, Нова Зеландия, островите Фиджи и много много други.

6. Неизчерпаем източник на вдъхновение

По време на управлението си Елизабет се превърна в истински идол на артисти по целия свят - Нейно Величество беше толкова често въплъщавана на сцената и във филми, че всички останали настоящи управляващи монарси могат само да въздъхнат завистливо, защото много от тях никога не са имали такава чест. Освен това самата кралица няколко пъти се снима във филми - но най-вече в документални филми. Тя играеше, разбира се, изключително себе си. В портфолиото на Елизабет обаче има един артистичен късометражен филм - зашеметяващо видео, посветено на Олимпийските игри в Лондон. В него Елизабет имаше шанс да стане момиче на Джеймс Бонд!

7. Лебедова песен

Всички знаят, че кралицата много обичаше животните. Нейно Величество имаше около тридесет кучета корги само по време на управлението си. Освен това самата тя успя да отгледа нова порода - кръстоска между минидакел и корги, на която Елизабет даде името "дорги". Но това не е всичко.
Според британските закони, датиращи от ХII век, абсолютно всички лебеди на река Темза и нейните притоци, както и... всички риби в крайбрежните води на страната принадлежат на монарха на Великобритания. Нарича се точно така - кралска риба - и включва също делфини и китове (и не, законодателите не придават значение на разликите между риба и бозайници). Ето такава странна традиция, която обаче все още се спазва безпрекословно от всички британци.

8. Най-богатата кралица

През 2012 г. Елизабет II е обявена за най-богатата кралица. По това време състоянието й се оценява на 310 милиона паунда стерлинги - тази сума се попълва от приходи от недвижими имоти, бижута и изкуство.

9. Пътничка

В качеството си на кралица Елизабет Втора е посетила над 100 държави, което също е рекорд за британската монархия. Daily Telegraph изчисли, че тя е обиколила света цели 42 пъти, преди да преустанови пътуванията си в чужбина през ноември 2015 г. на 89-годишна възраст.
Най-дългата й обиколка в чужбина, по време на която посещава 13 държави, продължава 168 дни (ноември 1953 г. - май 1954 г.).

10. Модел

Нейно Величество е позирала за над 200 портрета, за първия от които на 7-годишна възраст.