0

П рез 2023 г. САЩ ще отделят около 1,4 трилиона долара за военни програми. Такова значително финансиране улесни някои изумителни военни експерименти. Много от тези начинания са възникнали в епохата на Студената война, подхранвана от атмосфера на параноя.

Ето кои са петте най-скандални военни експеримента на Америка:

Експериментите с наркотици в Еджвудския арсенал (Edgewood Arsenal): От 1939 г. изследванията на гъбичките ергот водят до случайното откриване на LSD. Впоследствие военните се опитват да изследват въздействието на различни химикали, включително нервнопаралитичен газ и LSD, във военното съоръжение Еджвудския арсенал. Въпреки уверенията за безопасност, доброволците преживяват халюцинации и неблагоприятни ефекти, като дългосрочните последици не се отчитат.

"Бомбата на хомосексуалните": През 1994 г. военновъздушните сили на САЩ обмислят използването на силни афродизиаци като несмъртоносни оръжия. Идеята се разширява, за да се проучи възможността за предизвикване на хомосексуално поведение у противниците, тъй като се смята, че това ще наруши тяхната сплотеност. Историята обаче показва сложността на подобни начинания, за което свидетелства древната Свещена група на Тебес.

Проектът "Звездни врати": В отговор на съветските изследвания на психични феномени ЦРУ инициира проект "Звездни врати", който изследва възможностите за дистанционно наблюдение с цел военно предимство. Макар и да постига известни успехи, проектът в крайна сметка се превръща в обект на присмех и е прекратен поради необичайния си характер.

Операция "Акустично коте": В условията на шпионаж по време на Студената война ЦРУ се опитва да използва котки като тайни агенти, като имплантира подслушвателни устройства. Проектът обаче се проваля с гръм и трясък, разкривайки ограниченията на животинския интелект в шпионажа.

MKUltra: Мотивирано от опасения за съветски контрол над съзнанието, ЦРУ провежда MKUltra, включващ неетични експерименти с психоактивни лекарства, хипноза и изтезания. Въпреки че причинява непоправими вреди на безброй хора, програмата продължава десетилетия, преди да бъде разкрита и впоследствие прикрита.

*Източник: Vesti.bg