0

Р екордьорът по регистрирани убийства във военната история на САЩ се казва Карлос Норман „Гъни“ Хаткок. Той е сержант от морската пехота като смъртоносните му изстрели достигат внушителни размери по време на войната във Виетнам.

Карлос Хаткок е роден на 20 май 1942 г. в Норт Литъл Рок. Страстта му към огнестрелните оръжия пламва като дете. Още от малък ходи на лов със семейството си и стреля с пушка 22-ри калибър.

Когато завършва гимназия „Гъни“, както го наричат приятелите му, се записва в морската пехота на САЩ. Тогава е едва 17-годишен.

На различни военни турнири Хаткок се отличава с отличния си мерник, спечелвайки няколко състезания по стрелба на далечни разстояния.

Във военната си кариера „Гъни“ има 93 потвърдени убийства по време на войната във Виетнам. Различни източници сочат, че действителната им бройка минава 300 убити.

Два пъти е изпращан във Виетнам, където прави рекорд за най-далечно убийство, стреляйки от 2286 метра с 50-ти калибър тежка картечница.

Най-известното му убийство е на генерал от Виет Конг (Южен Виетнам), заради когото лази в продължение на три дни, изминавайки за това време едва 1400 метра.

Друго убийство на Хаткок е брутален точен изстрел, попаднал в оптиката на друг снайперист, преследвал американският сержант след обявена награда за него от Виет Конг. Такъв изстрел е пресъздаден години по-късно във филми като „Спасяването на редник Райън“.

През 1969 г. Хаткок е тежко обгорен след експлозия на противопехотна мина, но въпреки това успява да спаси седем морски пехотинци. След този случай отказва да бъде награден с Медал на честта.

След като се възстановява от изгарянията си, Хаткок продължава да служи още няколко години, обучавайки снайперисти от морската пехота. Пенсиониран е по болест през 1975 г., когато е диагностициран с множествена склероза.

„Гъни“ се бори с болестта повече от 25 години. Умира на 22 февруари 1999 г.