0

Л юбители на автомобилните спортове, рокери, дрифтъри и маниаци по колите се събраха, за да подкрепят каузата „Да! За живот!“, която е част от  Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите. Фестът се проведе в парка до аерогарата в София и събра стотици любопитни и ентусиазирани посетители. 

Организатори на събитието са софийските мотоклубове съвместно със Сдружение „София МС 22“, „Соф Кънект“ АД, СО-район „Слатина“, фондация „София - европейска столица на спорта“, фондация „Благотворителност и милосърдие“. 

Помощ 

Събитието бе осъществено и подкрепено от Министерството на спорта, Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването, Столичната община и много неправителствени организации. „Няма по-голяма кауза. Това е каузата, която съчетава любовта към нас самите и емпатията към нашите близки“, каза при откриването на феста председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той подчерта, че тези чувства са свързани с това да пазим своя живот и живота на другите. Това, което ни прави хора, е усещането за солидарност, за съпричастност към съдбите на останалите, изтъкна председателят на парламента.

Живот 

По думите му каузи като кръводаряване, трансплантации са каузи, които обединяват в човечността си, както и за разбирането, че няма по-ценно нещо от живота. Всеки един от вас носи добрината, затова и тази кауза трябва да бъде подкрепена, каза още Желязков. „Вие сте силни мъже и жени, които цените живота“, обърна се столичният кмет Йорданка Фандъкова към организаторите на кампанията и благодари на всички, които подкрепят каузата. Тя подчерта, че в България има прекрасни лекари, които работят в сферата на трансплантациите. Тя изрази надежда, че с тази мащабна кампания ще се насърчи желание да се дарява за спасяването на човешкия живот.

Водосвет

В края на официалната част на откриването Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи водосвет и поздрави участниците. Със събраните средства организаторите на мотофеста ще закупят и дарят медицинска апаратура за трансплантации.  Програмата на фестивала включва изпълнения на „Акага", Дичо, Стефан Вълдобрев и много други известни български изпълнители. Водещи бяха актьорите Калин Врачански и Асен Блатечки. Специален гост изпълнител бе Валя Балканска.