0

Щ е излязат ли римски статуи и в свещения скален град на траките? На този въпрос разчита да отговори известният ни археолог проф. Николай Овчаров. Това е водещата тема в най-мащабните археологически разкопки, които тръгнаха на Перперикон.

В юбилейната 25-а година от началото на проучванията ще се работи 4 месеца с 60 души работници, разкри пред „Телеграф“ археологът. Междувременно той и неговият екип се натъкнаха на десетки монети и части от накити. Сред находките е и бронзов реликварий - кръст от 10-12 век, свидетелстващ за епископията Ахридос, намирала се в Източните Родопи през този период.

Намерения

Тази година археолозите ще работят по южния квартал. „Голямата ни цел е да проучим пространството между Акропола и голямата християнска базилика от 5-6-и век“, каза ръководителят на разкопките. Проф. Овчаров се надява да свържат откритите осем ротонди с базиликата. „Това е много важно както от научна гледна точка, така и за подготвяните от община Кърджали два нови проекта. Те са съвместни с общините Бургас и Момчилград и ще включват консервация и реставрация на обекти“, уточни археологът.

проф. Овчаров

От откритото до момента се очертава пространство със съвкупност от храмове около храма на Дионис, чието точно предназначение тепърва ще се изследва. Проф. Овчаров изброи храма на тракийския конник, открития през 2022 г. християнски храм, храма на Митра и храма на предците.

„Много важно е до октомври да успеем да разкрием тези места, за да може общината да извърши проектирането“, коментира проф. Овчаров, като напомни, че след две години разкопки само със средства на община Кърджали през настоящата е определено държавно финансиране за обекта в размер на 500 хил. лв.