0

С тара църква възкръсва в Светлата седмица след Великден.

Реставрираната черква „Св. Николай Чудотворец“ в Дупница ще бъде официално открита на Светли четвъртък, 20 април. В най-стария дупнишки храм ще бъде отслужено пасхално богослужение, което ще започне в 8,30 часа. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще бъде посрещнат от миряните в 09,00 ч. 

Паметник

Църквата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Тя се възроди като феникс от пепелта след повече от половин век забвение. Западането на храма, основан през далечната 1609 г. и престроен през 1844 г., започва още в първите години на социализма. Тогава той е превърнат в гробищна църква и до окончателното му затваряне през 80-те години на миналия век в него са се служили само опела. В резултат на многогодишното запустяване, унищожаване и ограбване църквата беше в окаяно състояние. В края на 2019 г. Софийската света митрополия в лицето на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит взе решение за възстановяването й. Комисията по вероизповеданията към Министерския съвет предостави 10 000 лева. 

Дарители

Половин година по-рано бе назначен и свещеник. Това е отец Иван Айдаров, който намира дарители и доброволци, за да върне към нов живот ценната за паметта на Дупница църква. В началото на 2020 г. храмът вече имаше дарителска сметка, а скоро след това помощта си предложи Юлиан Манов. Така той стана основен дарител на мащабните ремонтни и реставрационни дейности, започнали на 21 септември 2021 г. Манов не просто дава пари, но приемайки каузата за свой морален дълг към наследеното от предците, се ангажира активно и с организацията на целия процес по обновяване на храма и благоустрояване на старите градски гробища в дворното й пространство. Безценна е и помощта на всички останали по-малки дарители, а с неимоверните усилия на отец Иван Айдаров само година и половина след началото на мащабните ремонтни и реставрационни дейности храм „Св. Николай Чудотворец“ вече е готов да посрещне свещенослужители и миряни.