0

В ила Уиндзор, по-известна като вилата на скандала, в която Едуард VIII намира убежище при Уолис Симпсън след абдикацията от трона, ще бъде отворена отново за посетители.

Потънала в зеленината на Булонския лес, вилата се намира североизточно от Париж. Къщата, съставена от четиринадесет стаи, приветства двойката в изгнание между 1953 и 1986 година. 

Интересът към къщата скочи неимоверно след излъчването на сериала "Короната".

След смъртта на Уолис Симпсън собствеността на Шато льо Боа (Château le Bois), както в действителност се нарича вилата на скандала, преминава в ръцете на египетския бизнесмен Мохамед Ал Файед - собственик на парижкия хотел Риц и универсалния магазин Хародс в сърцето на Лондон. Мохамед Ал Файед придобива къщата с договор за 50 години и я преименува на Вила Уиндзор.

Легендите за това място са подхранвани от факта, че тя е била посетена от Доди Ал Файед и принцеса Даяна през 1997 г. три дни преди инцидента в тунела Алма. По това време се носят слухове, че лейди Даяна и Доди планират да заживеят заедно във вилата на греха, също като Едуард VIII и Уолис Симпсън.

След трагичната смърт на своя син Мохамед Ал Файед продава на търг голяма част от обзавеждането, включително бюрото, на което Едуард VIII подписва документа за своята абдикация през 1936 година. Така Вила Уиндзор потъва в забвение, докато наскоро община Париж преотстъпи управлението на фондация Мансарт.

Вила Уиндзор ще започне да работи като музей през лятото на 2024 г., точно за Олимпийските игри. Къщата ще разкрие забравения си блясък с произведения на изкуството, оценени на 8,6 милиона евро.

Съобщението за повторното отваряне на шатото беше направено няколко дни преди официално да бъде обявена на визитата на Чарлз III във Франция. 

Крал Чарлз вече е бил във Вила Уиндзор заедно с кралица Елизабет II през 1972 г., за да се срещне със своя чичо Едуард. Чарлз III оценява високо важността на това място като част от историята на британското кралско семейство.

„Това е важно място за френско-британското приятелство“, обясни президентът на фондация Мансарт, който припомни, че вилата е била и резиденция на генерал Шарл дьо Гол.