К олкото различни са културите по света, толкова разнообразни са ястията, които хората приготвят. Месата от различни животни, насекоми и морски създания са само част от продуктите, които се използват за специални рецепти.
Но кои са най-странните неща, считани за деликатеси в различни точки на планетата, вижте:
В Китай ядат яйца, които са стари. С времето жълтъкът им става зелен на цвят, а консистенцията наподобява желе.
Във Филипините варят ембрион на патица, докато още е жив, в собствената му черупка.
Японците имат ястие, наречено „Ширако”, което представлява репродуктивни органи от риба треска.
В Тайланд пържените скакалци се подправят със сол, пипер и чили и се готвят в голям уок тиган.
Стек "Тартар" - известното френско ястие се прави от накълцано сурово месо, зеленчуци и сурово яйце.
В Китай за деликатес се смята пържена тарантула, забита на шиш.
Очите от риба тон са голям деликатес в Япония и наподобяват вкуса на откопод.
В много страни се хранят с месо от акула.
В Китай консумират варено месо от пенис на бик.
В Китай, Сингапур и някои част на САЩ се сервира супа от костенурка.
Богато на протеини, месото от кенгуру е предпочитано в родината на животното – Австралия.
Крокодилското месо е смятано за деликатес на много места по света, а вкусът се асоциира с този на пилешкото и раците.
Японското ястие шиокара представлява мариновани животински вътрешности.
В Швеция е традиция да се консумира подсолена ферментирала херинга.
Най-добрият приятел на човека - кучето, се смята за деликатес в Китай, Виетнам и Корея.
В Африка консумират месото от различни видове диви животни, включително жирафи, лемури и маймуни.
Гъсениците се ядат в Австралия и могат да бъдат сурови, като вкусът е на ядки, или полусготвени – с вкус, напомнящ на пилешкото.
Китайците обичат да похапват и месото от вътрешността на морските звезди.
В Южна Америка консумират печени морски свинчета като вкусът им напомня на заешкото месо.
В Източна Азия консумират месо от котки.
*Източник: NOVA