0

„Наночастиците, които изграждат мастилата за татуировки, съдържат органични съединения и тежки метали – кобалт, бром, кадмий, живак, арсен, които са вредни за човешкото здраве. В годините се подобрява съставът, но все още статистически съществува голяма опасност за наличието на такива вредни вещества. Особено вредни са червените бои. Те съдържат железен оксид“.

Това заяви пред „Телеграф“ дерматологът д-р Богдана Василева. Екипът ни я потърси за коментар, след като преди броени дни излезе американско проучване, което гръмна във всички световни медии. Според него поне 9 от 10 души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите. „Телеграф“ потърси за мнение и татуиста с над 20-годишен опит в бранша Мартин Стоилов. Той е категоричен, че няма нищо вредно в татуировките, а модерните тушове не съдържат опасни вещества.

Рискове

Д-р Василева добави, че червеният пигмент най-много се задържа в кожата. „Той се вкарва в дермата на кожата, където има имунокомпетентни клетки, т.е. кожата има имунни клетки, които веднага реагират с образуването на съединителна тъкан. Когато се вкара този пигмент, с кръвообращението отива в регионалните лимфни възли, които са близо около татуировката, а след това може да обхване цялата лимфна система. Доказано е, че се наблюдават промени в самите органи, в лимфните възли, които се развиват доста години по-късно“, обясни специалистът.

Д-р Богдана Василева

 Д-р Богдана Василева

В американското проучване са направени тестове на 54 проби мастило, които показали, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

По думите на дерматолога черната боя съдържа бензпирен, който може да предизвика рак на кожата. „Това е доказано в 80% от случаите“, категорична е д-р Василева. По думите й има и други странични реакции като контактен дерматит, оток, зачервяване, залющване, също така и грануломи в областта на татуировките.

Контра

Американските тушове, които татуистът Мартин Стоилов използва в работата си, са безвредни. Той сподели, че преди 20 години е имало мастила, в които са се съдържали опасни вещества, но не и днес, тъй като сегашните се водят екстракт и в тях няма химия. „Въпреки това не знам за нещо по-различно от зачервяване на кожата. Аз съм целият в татуировки и веднъж ми се случи от едно червено да дам алергична реакция. Ако времето за възстановяване от една татуировка е между 4 и 7 дни, в този случай се възстанових за три седмици“, коментира Стоилов и подчерта, че страничните ефекти са много рядко явление. „Единствените пъти, когато нещо се е случило, е когато самият клиент е немарлив и е направил нещо със собствената си кожа. „Имам три такива случая за 20 години работа и хиляди татуирани клиенти“, посочи той. Според него, ако има клиент, на когото да му се увреди орган вследствие на използваните мастила, това ще гръмне и няма как да мине тихо. Той е категоричен, че вредата за човек е десет пъти по-голяма, ако падне и се ожули, отколкото при направата на татуировка. „Нашата работа е да нарушим първия от трите слоя кожа. Ние го отваряме и в средния вкарваме туш. Ние не бъркаме толкова надълбоко, че да влезе и чак да увреди органи“, обясни той.

Татуистът Мартин Стоилов

 Татуистът Мартин Стоилов
Личен архив

Мода

Предимно младите хора си правят татуировки, те искат големи татуси, ръкави, гръб, крака, като предимно рисунките са черно-бели, като често добавят червен елемент. „Всеки иска да е лъв, вълк, всеки иска да е страшен. Мъжете искат да изглеждат като мутри, а жените да са изкусителки. Жените обичат да си правят надписи, цветя, имена, ангелчета“, посочи творецът.
Той поясни, че красивите жени се татуират доста по-малко от пищните, които имат нужда да си вдигат самочувствието по този начин.

Предизвикват възелчета, които сърбят

„Много често червеният цвят предизвика червени възелчета, които са и силно сърбящи“, посочи дерматологът д-р Богдана Василева. Добави, че с татуировките могат да се предадат също така хепатит B и C, сифилис, тетанус, дори туберкулоза. Тя призова хората да внимават къде си правят татуси, както и да не подценяват последващата грижа за кожата след направата на татуировката. „Колкото по-голяма площ от кожата обхваща, толкова по-голяма е и опасността за възникване на късни реакции, дори и след години. Около 40% от хората, които си правят татуировки, след определен период от време искат да ги премахнат. Това също е изключително опасно за организма. То се прави със съвременни лазери. Те разграждат пигмента термично, с висока температура, при което се увеличава с около 50-60% концентрацията на вредните токсични вещества. Целият организъм страда при самата лазерна процедура“, обясни дерматологът.

САЩ започват ударно да ги следи

„Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите“, каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването за опасността при татусите. Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол - съединение, което е свързано с увреждане на органи, включително некроза в бъбреците. Сред другите съединения са вид антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебетата.
Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) ще започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки.