0

Л ятото гледаме да прекарваме колкото се може повече време на открито. Това обаче е и сезонът на досадните насекоми, с които се налага да се борим. Още повече, че през последните месеци здравните власти все по-активно бият тревога заради опасността за здравето ни вследствие на ухапвания от комари и други подобни гадинки. Как обаче да се предпазим от тях, как да избираме репеленти, които са по-малко вредни от останалите на пазара и как да си направим сами такива, съдържащи само натурални съставки?

В аптеките се предлага богато разнообразие от продукти, които ви гарантират "мигновена защита" от досадните комари, кърлежи и други насекоми. Предлагат се под формата на спрейове, гелове, кремове, лепенки, стикове, гривни, като продуктите от такъв тип излизат доста солено. Но така или иначе най-важното, от което трябва да се ръководим, когато избираме предпазно средство против насекоми, е съставът му.

След прибиране на закрито репелентите трябва да се отмият от кожата с вода и сапун, не се нанасят върху наранена или раздразнена кожа и не се прилагат едновременно със слънцезащитни продукти, посочват от РЗИ. 

Много от репелентите са с изкуствено синтезирани съставки, но има и такива, които са направени от натурални продукти. Най-използваното синтетично вещество в тях е DEET (N,N-diethyl-m-toluamide). При покупка трябва да проверяваме не само състава, но и концентрацията на активното вещество. Продукти с над 20% съдържание на DEET са достатъчни, за да осигурят 7-8 часа защита. Съставката обаче не е безобидна и трябва да се използва с повишено внимание. При хора с по-чувствителна кожа може да предизвика неприятно усещане или реакция, а също така и дразнене на очите, устните и други чувствителни зони.

Друга често използвана синтетична съставка е IR3535 (Етил бутилацетиламинопропионат). Тя не предизвиква дразнене на кожата и е безопасна за употреба от бременни, кърмещи и деца. Ефективна е за защита от кърлежи, комари, бълхи и въшки. И все пак и с нея трябва да се внимава - като страничен ефект Световната здравна организация посочва, че веществото предизвиква дразнене при контакт с очите.

KBR 3023 е друго синтетично вещество, използвано в репелентите, известно още и като пикардин. Предимствата му са, че не предизвиква дразнене дори и при контакт с очите. Може да се използва от деца, навършили 2 месеца. Препоръчва се от СЗО, като надеждно средство за защита от комари, пренасящи болести.

Преди да нанесете репелента винаги четете опаковката на продукта и инструкциите. Много от препаратите, закупени в аптеките, имат предупреждения да се избягват чувствителните зони на тялото. Някои от продуктите се впръскват по кожата, други – по дрехите, трети пък действат без контакт с кожата. Преди да ги използвате, се уверете, че сте прочели внимателно листовката на продукта. С особена сила това важи, ако ще ги прилагате върху деца.

Кои обаче са натуралните съставки, които гонят насекомите?

Разбира се, пазарът изобилства и от изцяло натурални продукти. Цената им обаче често е доста висока. Алтернативата е сами да си направим домашен репелент, за който да сме сигурни какво съдържа, а и ще намалим значително похарчените средства. Най-често за направата им се използват етерични масла, чиито аромат отблъсква досадните буби. 

Етеричните масла, които отблъскват комарите са бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Преди да ги използвате обаче се уверете, че нямате алергии. А тези, които отблъскват кърлежите са от мащерка, розмарин, кедър, цитронела, евкалипт, портокал, лимонена трева и лавандула. Друго средство, което е изключително лесно за употреба, а е и ефикасно е ванилията. Обикновените пакетчета на прах, които се продават в хранителните магазини, ще ви свършат чудесна работа. 

Можете да си направите комбинация от любими аромати, като те ще има дори по-голям ефект от употреба само на един вид. Добра идея ако искате да се предпазите от комари у дома е използването на етерични масла в дифузер. Можете да удължите ефекта на така направения домашен репелент като добавите базови масла като бадемово или кокосово, които не са летливи.

Важно е да се отбележи, че както продуктите в аптечната мрежа, така и тези, които сте забъркали сами вкъщи само ги прогонват досадните буби, но не ги убиват. 

Няколко примерни рецепти за естествени репеленти, които да приготвим у дома: 

Първо ще ви бъде необходим подходящ съд за смесване, който е за предпочитане да бъде керамичен или стъклен. Етерични масла не смесвайте в пластмасови съдове, тъй като те са летливи и разграждат материала. Също така маслата трябва да бъдат разредени в подходящо базово масло – най-подходящи са тези от гроздови семки, жожоба, арганово, бадемово масло. Някой блендове, съдържащи цитрусови етерични масла създават риск от фоточувствителност - тези рецепти трябва да се използват вечер, а не когато сте изложени на слънце, писа makasa.org. 

Масажен Бленд 1

  • 1 супена лъжица масло от Гроздови семки
  • 5 капки етерично масло от Лимонена трева
  • 3 капки етерично масло от Гераниум

Масажен Бленд 2

  • 1 супена лъжица масло от Гроздови семки
  • 4 капки етерично масло от Лимон
  • 2 капки етерични масло от Босилек
  • 2 капки етерично масло от Мента

Спрей против комари

  • 100 мл вода от хамамелис
  • 10 капки етерично масло от цитронела или  лимонов евкалипт
  • 10 капки етерично масло от лимонова трева
  • 6 капки етерично масло от мента
  • 6 капки етерично масло от чаено дърво

Капнете етеричните масла директно в бутилката на водата от хамамелис, разклащайте добре преди всяка употреба. Не забравяйте да използвате спрея през 2-3 часа.

Натурален балсам против комари

  • 8 капки етерично масло от чаено дърво
  • 8 капки етерично масло от лавандула
  • 8 капки етерично масло от лимонова трева
  • 6 капки етерично масло от цитронела или  лимонов евкалипт
  • 6 капки етерично масло от евкалипт
  • 100 мл кокосово масло

Кокосовото масло се топи на много ниска температура около 24 градуса, ако е в течно състояние капнете етеричните масла директно в бурканчето. Ако е в твърдо състояние го разтопете на водна баня и тогава прибавете маслата. Разклатете добре, за да се смесят всички съставки добре. Ако консистенцията ви се струва много течна, може да добавите 20 гр. масло от карите или какаово масло.

Арома бленд против комари за дифузер

  • 30 капки етерично масло от цитронела или  лимонов евкалипт
  • 30 капки етерично масло от лавандула
  • 30 капки етерично масло от чаено дърво

Капнете етеричните масла в шише от 5 мл. Разклатете добре, за да се смесят маслата. 

Репелент за дрехи срещу кърлежи подходящ и за деца над 3-годишна възраст 

Пригответе следната смес и я съхранявайте в шише с пулверизатор. Напръскайте по дрехите, оставете го да изсъхне и повторете.

В малка купа смесете следните етерични масла:

  • 30 капки етерично масло от цитронела
  • 30 капки етерично масло от лимонена трева
  • 20 капки етерично масло от евкалипт
  • 10 капки етерично масло от мента
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво

След това добавете 20 мл масло от Нийм. Разбъркайте добре и изсипете в сместа 240 мл гореща вода и покрийте купата с чиния, за да може кондензираната пара да остане в купата. След като се охлади го оставете да престои поне 48 часа. Накрая прецедете сместа през неизбелена филтърна хартия и съхранявайте в стъклено шише.