0

С ексът може да играе ключова роля в поддържането на цялостното ни благосъстояние. Но замисляли ли сте се какво се случва с тялото ви, когато спрете да правите секс или правите дълги паузи между сексуалните ви контакти?

Е, оказва се, че нашите тела и умове могат да изпитат някои странични ефекти, когато се въздържаме от сексуална активност за продължителен период от време.

Не само това, независимо дали се дължи на личен избор, обстоятелства или други причини, продължителното лишаване от сексуални контакти може да застраши и вашето сексуално здраве!

Прочетете и научете за страничните ефекти върху сексуалното здраве от липсата на секс за дълъг период от време.

От сайта Health Shots се свързват с д-р Санджай Кумават, психиатър-консултант и сексолог, който разказва повече за страничните ефекти от липсата на секс за продължителен период от време.

Ето 5 начина, по които въздържанието в спалнята може потенциално да повлияе на тялото ви:

Намалено либидо и желание

Апетитът идва с храненето - тази максима важи и са секса. Редовната сексуална активност може да помогне за поддържане на здраво либидо и желание. Когато измине значителен период от време между сексуалните контакти, това може да доведе до намаляване на либидото, което прави по-трудно да се възбудите и да почувствате сексуално желание. Това намаляване на сексуалното желание може да създаде порочен кръг, тъй като колкото по-дълго продължава паузата, толкова по-трудно става възстановяването на първоначалното ниво на желание.

Еректилна дисфункция и безпокойство при представяне

При мъжете дългите периоди без сексуална активност могат да увеличат риска от развитие на еректилна дисфункция (ЕД) или да влошат съществуващите проблеми. Липсата на редовна сексуална стимулация може да повлияе на притока на кръв към пениса и способността за постигане и поддържане на ерекция. Освен това може да възникне безпокойство от представянето след дълга пауза, което допълнително изостря проблема.

Вагинална сухота и болезнен полов акт

Жените могат да изпитат вагинална сухота в резултат на рядка сексуална активност. Редовната сексуална възбуда и полов акт насърчават производството на естествено смазване, което спомага за по-лесното проникване и прави сексуалната активност по-приятна. Без редовна сексуална стимулация, вагиналните тъкани могат да станат сухи и по-малко еластични, което води до дискомфорт, болка и дори микроразкъсвания по време на полов акт.

Отслабени мускули на тазовото дъно

Редовната сексуална активност помага за тонизирането и укрепването на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули играят решаваща роля за поддържане на контрола върху пикочния мехур, поддържане на тазовите органи и повишаване на сексуалното удоволствие. Дългата пауза в сексуалните отношения може да доведе до отслабване на мускулите на тазовото дъно, увеличаване на риска от уринарна инконтиненция, пролапс на тазовите органи и намалено сексуално удовлетворение.

Емоционални предизвикателства и предизвикателства във взаимоотношенията

Сексуалната интимност е основен аспект в една романтична връзка. Продължителните пропуски в сексуалната активност могат да натоварят емоционалната връзка между партньорите, което води до чувство на неудовлетвореност и дори негодувание. Липсата на сексуална интимност може също да повлияе на цялостното удовлетворение от връзката, общуването и близостта, което потенциално води до конфликти и влошаване на качеството на отношенията ви.

Поддържането на здравословен сексуален живот е от решаващо значение за цялостното благосъстояние и значението на редовната сексуална активност не трябва да се подценява. Дългите прекъсвания в сексуалните отношения могат да повлияят отрицателно на сексуалното здраве по различни начини.

Отворената комуникация, разбирането и търсенето на професионална помощ, ако е необходимо, могат да помогнат за справяне с тези проблеми и възстановяване на здрави сексуални отношения. Не забравяйте, че сексуалното здраве е неразделна част от един пълноценен и удовлетворяващ живот и приоритизирането му е от съществено значение за цялостното ви благосъстояние!

*Източник: Edna.bg