0

Ю жнокорейски учени от Националния институт за наука и технологии в Улсан са разработили нов метод за бързо производство на синтетични диаманти, пише сп. "Нейчър".

Новата технология позволява да бъде получен кристал само за 150 минути. 

В природата диамантите се образуват в продължение на милиарди години под въздействието на огромно налягане и високи температури. Съществуващите техники за синтез на диаманти отнемат няколко седмици и също така изискват налягане от няколко десетки хиляди атмосфери.

В новото изследване екипът е използвал метод, базиран на течни метали при налягане от една атмосфера.

Необходимото намаляване на налягането е постигнато с помощта на старателно приготвена смес от галий, желязо, никел и силиций, нагрята до 1025 градуса Целзий. Тя се е намирала в графитен корпус с вакуумна система, способна да нагрява и охлажда метала много бързо с помощта на метан и водород.

Тези условия карат въглеродните атоми от метана да проникнат в разтопения метал и да послужат като атоми за бъдещи диаманти. Само след 15 минути малки фрагменти от кристали започват да изплуват от метала, а след 2,5 часа повърхността му се покрива с непрекъснат диамантен филм.

Учените смятат, че разработеният от тях процес може да бъде приложен в по-голям мащаб, за да се отглеждат огромни диамантени листове с помощта на други метали, предаде БТА.