0

Т ърсенето на чудовището от Лох Нес, което според легенди и очевидци живее във високопланинско шотландско езеро, се засили през последните две години. И изглежда най-после ентусиастите са на прав път.

Подводни хидрофони, използвани от специалисти в центъра на Лох Нес в Хайлендс, записаха силни звуци от някои големи обекти миналата година. Учените са наблюдавали движението им, но не са успели да ги идентифицират. Местният шотландски капитан Шон Слоги имаше по-голям късмет. Докато патрулираха езерото на 22 септември 2024 г. на лодка с моряк Лиъм Маккензи, млади хора забелязали непознат обект на екрана на сонара си.

„Никога не съм виждал нещо подобно“, призна Шон. “Даже се уплаших. Нещо много голямо, с издължена форма, се намирало на дълбочина 98 метра. Но не на дъното – до дъното оставаха повече от 5 метра. Не приличаше на риба - рибите в езерото са много по-малки”, добави той пред Telegraph.

По-късно, докато изучавахa запазеното изображение, ентусиастите наблюдаваха „тялото“ на обекта с дълъг врат и плавници, които се вписват добре в съвременните представи за чудовището от Лох Нес. Според тях, въз основа на разкази на очевидци, чудовището най-много прилича на плезиозавър - праисторически воден гущер.