0

Н ай-известното корабокрушение в света е разкрито, както никога досега.

Учени показаха за първи път цифрово сканиране в пълен размер на „Титаник“, който се намира на 3800 метра дълбочина в Атлантическия океан. Изображенията са създадени с помощта на дълбоководно картографиране.

Експерти предоставиха уникален 3D изглед на целия кораб. Надеждата е, че това ще хвърли нова светлина върху това какво точно се е случило с кораба, потънал през 1912 г.

Повече от 1500 души загинаха, когато плавателният съд се ударя в айсберг по време на първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк. Това се смята за най-голямата трагедия с кораб в историята. „Все още има въпроси, на които трябва да се отговори относно кораба“, каза Паркс Стивънсън, анализатор на „Титаник“, пред BBC News. Той каза, че моделът е "една от първите големи стъпки към придвижването на историята на „Титаник“ към изследване, основано на доказателства - а не спекулации".

Корабът е проучван обстойно след откриването на останките през 1985 г. Но той е толкова огромен, че в мрака на дълбините камерите могат да покажат само изкушаващи моментни снимки на разлагащия се плавателен съд и никога целия.