0

А рхеолози бяха смаяни, след като откриха останките на предполагаеми деца вампири в Полша, едно от които е било обезглавено, за да се попречи да възкръсне от гроба, съобщи New York Post.

„Погребението ясно показва признаци на антивампирски практики“, каза в изявление археологът д-р Станислав Голуб, ръководещ разкопките.

Съобщава се, че работници първоначално са се натъкнали на скелетите, докато премахвали корени на дърветата за текущ проект за обновяване на градината в Двореца на униатските епископи в град Хелм в Източна Полша.

Останките са били ексхумирани за изследване от Голуб и неговия екип.

Учените смятат, че костите датират от XIII век - време, когато са били взети предпазни мерки, за да се предотврати възкръсването на мъртвите.

Един от зловещите гробове има всички характеристики на погребение на вампири, практикувано в Европа по това време.

Те включват факта, че черепът на детето е премахнат и е погребано с лицето надолу с камъни върху торса.

„Погребване с лице към земята, отрязване на главата или притискане на тялото с камък са сред методите, използвани за предотвратяване на човек, за който се смята, че е демонично същество, да напусне гроба“, пише д-р Голуб.

Предполагаемото “бебе Дракула” също е било погребано в гипсова почва и ориентирано по оста изток-запад .

На мястото на погребението имало дупки, които вероятно са били използвани за наблюдение на гробовете за признаци на вампирско възкресение.

По-озадачаващ е фактът, че и двете деца са били погребани без ковчези или традиционни погребални орнаменти на място, далеч от всяко известно гробище.

В момента изследователите анализират останките, за да съберат повече информация за погребалните практики от тази епоха.

Намесата във възкресението е била обичайно практикувана в цяла средновековна Европа, особено в Източна Европа, където легендите, включващи вампири и ревенанти - реанимирани трупове, са преобладаващи.