0

Д а си царски син, е привилегия, която княз Кирил използва мъдро, като истински предприемач. Всеки, който е имал честта да познава Негово Височество Кирил, княз Преславски и херцог Саксонски, както е цялото му монархическо название, открива срещу себе си изискан джентълмен и мъж, който цени интелигентността на събеседника си. След себе си херцогът оставя възторг, но не обича раболепието и никога не го е предизвиквал.

Макар че е роден в Мадрид на 11 юли 1964 г., винаги е заявявал, че е българин. Детството му е преминало далеч от родината, но остава завинаги свързано с нея, защото, както сам е казвал Кирил, у дома му винаги се е говорило с любов за България. Първият му спомен от малката, но толкова обичана страна дори го кара да загуби самообладанието си и да се просълзи. Случва се през 1997 г., когато е на 33. Казва, че за първи път емоциите му властват над него. Но не се срамува от сълзите си. Както баща си, братята и сестра си, Кирил учи във Френския лицей в Мадрид.

Завършва теоретична и квантова физика в Принстънския университет, след което специализира финанси. Десет години - до 2001-ва, живее и работи в Ню Йорк и Лондон като банков експерт в централите на финансова къща „Лемън Брадърс”. От 1997 г. е икономист в лондонския хедж фонд „Джи Ел Джи Партнърс”, където от януари 2001 г. е директор на отдел за разпределение на инвестициите. Искрен, непосредствен и боготворен от дамите, Кирил само се усмихва на комплиментите и ги приема с аристократичен поклон. Възпитаван е да бъде не дистанциран, но вежлив с всекиго. Въпреки че е аристократ, синът на цар Симеон предпочита анонимността и обикновения начин на живот, работи усърдно дълги часове на ден, а неговата голяма слабост са трите му деца и спортът. Всекидневието на княза е свързано предимно с работата му. Излиза всяка сутрин в 6:30 ч. и тръгва към офиса по лондонските улици с велосипеда си. Но преди да постигне успеха си, се е налагало да работи на полето.

Години преди да се превърне в милионер, Кирил изкарва първите си пари с тежък физически труд - бере домати на 40-градусова жега, прегърбен, часове наред. Заедно с брат си изкарват по 3 лева на ден. Князът никога не е съжалявал за черната и изтощителна работа, която е вършил, защото я приема като ценен урок. И без колебание го предава на децата си.

Дъщерите му работят като продавачки в магазин, за да научат стойността на парите, но и да владеят духа и телата си. Макар че скоро ще навърши 57 години, той продължава да е в перфектна форма, а вестниците и списанията все още пълнят страниците си със снимки на атлетичната му фигура. Преди да започне работният му ден, задължително минава през фитнес залата. Спортът помага да поддържа не просто тялото, но и ума си в удивително добра форма. Активното движение, йога са неделима част от живота му. Князът буди възхита и с невероятните си умения върху дъската за сърф, които вече са се превърнали в истинска легенда. Ако спортът го държи в кондиция, то жените често са го карали да се чувства в неудобна позиция.

1989 г. е изключително емоционална за княза. На 15 септември се жени за красавицата Росарио Надал. Прелестната дама се занимава с мода и изкуство и е родена в испанското аристократично семейство на индустриалеца Мигел Надал. Кирил и Росарио се запознават още през 1984 г., но изчакват 5 години, за да си кажат „Да". На приказната сватбена церемония кумува настоящият крал на Испания Фелипе VI. Изглеждат съвършената двойка - влюбени, успешни и ослепителни. Имат общо три деца, две дъщери и един син - Мафалда-Сесилия, Олимпия и Тасило.

Години наред князът и княгинята са част от светския елит в Лондон. Приеми, изложби, благотворителни събития, навсякъде са желани и скъпи гости. Но когато всичко изглежда толкова приказно, някъде наоколо вече дебне зла поличба. Първият трус във взаимоотношенията им настъпва през 2008 г., когато в. „Дейли Мейл“ разкрива, че Росарио е била забелязана в нощен клуб, намиращ се в английската столица, в компанията на актьора Хю Грант. И макар да не отрекоха срещата си и говорителите на семейството да уточниха, че двамата се познават от години, спекулациите по темата доведоха до кризисен период за княз Кирил и съпругата му.

Бракът им е към своя край. Не след дълго информацията е потвърдена от техните говорители. Испанската преса сочи, че причината за раздялата им са множеството ангажименти на всеки от тях, липсата на достатъчно време един за друг и различните им интереси. По онова време князът се изнесе от семейния дом и заживя сам. Краят на съвместния живот на Кирил и Росарио е тих и елегантен, без излишни скандали и много шум. Три години по-късно, през 2001 г., за първи път започна да се говори, че са решили официално да се разведат след 20-годишен брак.

През 2012 г., таблоидите пишат, че музата на дизайнера Валентино - Росарио, се среща с албанския фотограф Анри Сала, който е 6 години по-млад от нея. Докато принцът за първи път заяви, че има половинка, едва през 2018 г. в предаване по българския национален ефир, на което бе гост. Тогава той разкри, че се вижда с англичанка на неговата възраст, която е прекарала 15 години в Чехия, и е много щастлив. След раздялата с Росарио Кирил започва връзка с банкерката Кристина Туньон, която продължава две години. Отношенията им са сериозни, но не завършват с брак.

Една любов никога няма да бъде подложена на изпитание и това е тази към децата му. Той е не просто всеотдаен баща, а героичен. Няма сила и жена, която да го накара да пренебрегне наследниците си. Херцогът винаги е искал да прекарва всяка своя свободна минута с тях и дори когато те все още са посещавали училище, той предпочита сам да ги вози до сградата, вместо да използва услугите на шофьор.

Мафалда, Олимпия и Тасило са неговата гордост - на националните празници те с искрено желание носят български носии и пеят народни песни. За Мафалда, която съвсем скоро ще се омъжи, както вече „Телеграф“ писа, музиката е най- голямата страст. Най-голямата дъщеря на Кирил нарушава семейната традиция и вместо в „Принстън“, завършва в „Бъркли“. През 2017 г. Мафалда взе участие като гост-изпълнител на ревюто на Massimo Dutti, а преди три години се превърна и в музата на дизайнера Майкъл Корс. На специалното парти и ревю тя впечатли с акапелните си изпълнения Кейт Мос, Сабине Гети, Ерин О'Конър и Ник Роудс. Като малка, сестра й Олимпия посещава българското училище в Лондон.

Преди време двете с Мафалда създават онлайн проект „Нашата България”, с който подпомагат събирането на средства за българска чешма в Кенсингтън Гардънс в Лондон. По-късно тя е открита от баща им и Димитър Бербатов. Най-малкият – Тасило, е състезател по водни ски. Заедно с баща си карат сърф, колело и ски, играят тенис. През 2019 г. заедно с деца от Каварна Тасило участва в доброволческа инициатива на неправителствената организация „Черноморска мрежа”. Всяко от децата на Кирил и Росарио вече е поело по собствения си житейски път, но винаги са готови да изслушат съветите на баща си. Рядко се събират заедно, но когато го правят, се срещат в Мадрид, Лондон, Швейцария, и винаги, когато могат, в България.

Най-желаният ерген

Връзката му с каталунската адвокатка Миреия Бланч е стриктно следена от таблоидите. Кирил постоянно пътува между Лондон и Барселона, за да се среща с нея. Двамата прекарват едно лято на остров Майорка, където той е редовен гост повече от 30 години. Но и тази любов се превръща просто в минало. Един от най-желаните ергени в Европа вече избягва да се появява в медиите в дамска компания. Но през лятото на 2019 г. решава да наруши собствената си забрана и официализира връзката си с Катрин Бътлър. Двамата се запознават в Лондон година и половина преди това, като заслуга има техен общ приятел от университета. Катрин е дъщеря на бивш дипломатически съветник на първата жена премиер на Обединеното кралство Маргарет Тачър.