0

А мерикански хакер свали целия интернет на Северна Корея като форма на отмъщение, за кибератака срещу него, извършена от Пхенян, докато бил по пижама, съобщи LADbible.

Хакерът – идентифициран само като P4x – стартирал редица „атаки за отказ на услуга“ (DDoS) срещу Северна Корея, които довели до срива на целия интернет на страната. 
Имейлите и уебсайтовете на правителството спрели да работят.

По принцип DDoS насища системата с фалшив трафик, който заема цялата налична честотна лента, което от своя страна ограничава капацитета за обработка на сървърите на уебсайта и самият сайт спира.

Поради правилата в Северна Корея не всеки има право да използва интернет, а само редица високопоставени служители и учени.

Освен това, няма толкова много севернокорейски уебсайтове, които са достъпни в широкия интернет.

Достъпни в интернет сайтове като цяло, са Air Koryo, държавната авиокомпания, и Naenara, който е сайт, управляван от правителството на Северна Корея.

И така, през последните няколко седмици уебсайтовете били подложени на продължителна атака от P4x, който дори направил така, че в Пхенян си мислели, че страната е атакувана от западна сила.

Експертите смятат, че атаките може да са свързани с неотдавнашните ракетни тестове, извършени от севернокорейските военни, които предизвикаха много безпокойство в региона.

Въпреки това – според списание Wired – това не била някаква сенчеста ръка на друга държава, а „един американец по пижама и чехли, седящ в хола си вечер, гледайки филми за извънземните докато яде пикантни царевични закуски“.

В списанието те казва, че хакера „периодично ходел до домашния си офис, за да провери напредъка на програмите, които нарушили интернета на цяла държава“.

P4x каза пред Wired: „Чувствах, че е правилното нещо да направя. Ако не видят, че имаме зъби, те просто ще продължат. Искам да разберат, че ако ни засегнат, това означава, че част от тяханата инфраструктура ще се срива за известно време“.

Той твърди, че това е отмъщението за атака, която Северна Корея направила срещу личната му мрежа преди година в опит да получи неговата хакерска технология.

Тогава той докладвал за атаката на ФБР, но нищо не било направено.

Така че – по собствените му думи – той си помисли „ако никой няма да ми помогне, аз ще си помогна сам“.