0

Г ерманският гигант BMW представи най-новият си модел-големия кросоувър Concept XM. Това е първият хибрид BMW M и едва втори самостоятелен модел на спортното подразделение на марката след купето M1 от 70-те години на миналия век. А серийният му вариант, който ще излезе догодина, ще бъде и най-мощният автомобил в историята на баварската марка.

Трябва да свикваме и с друго – това „лице“ вече ще се използва за всички основни модели на BMW, като се започне от 5-Series. Неговите основни характеристики са огромните „ноздри“ на решетката на радиатора, кухина с емблемата на марката между тях и двуетажна оптика, като отгоре са светлините и мигачите, докато основните фарове са разположени по-ниско.

Любопитна подробност е, че концептуалният модел се появи в Шумен. Това не е шега, а доказателството е видео, което го представя, заснето край Паметника "Създатели на българската държава". Мемориалът, известен още като "1300 години България" пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х век. Изграден е от осем огромни бетонни тела, оформящи две полузали. Внушителният архитектурен комплекс, извисяващ се над град Шумен, е повече от любопитен декор за първите официални фотографии на новия М модел. Екипът, снимал клипа с новото XM, позиращо под бетонните ханове Тервел, Крум и Омуртаг. е поискал от общината пълно ограничаване на достъп до района-визуален и всякакъв, на 7, 8 и 9, а впоследствие и на 10 септември. Хора, които спортуват в тази част на града са забелязали ТИР, в който вероятно е бил натоварен прототипа, пазен далеч от любопитните погледи.