Ягуарите и харпиите са два от най-силно застрашените видове от ускореното унищожаване на амазонската джунгла, чието изключително биоразнообразие е заплашено от изчезване, съобщи АФП.

Според научните изследвания порочният кръг от изсичане на горите, горски пожари и климатични промени застрашават да превърнат амазонската джунгла в савана. Това ще има катастрофални последици за повече от три милиона животински и растителни видове.

Ягуарите и грабливите харпии вече страдат от тези явления.

Мъжкият ягуар Усадо, който е на четири години и тежи 75 килограма, е ранен по време на горски пожар в Пантанал миналата година. Ветеринари го откриват и настаняват в болница с трета степен изгаряния по лапите.

Унищожението на Пантанал е пряко свързано със съдбата на Амазония, обяснява биологът Фернандо Тортато. Тропическата гора с нейните 390 милиарда дървета изпарява вода, която носи дъждовете над Южна Америка. Заради изсичането на дърветата обаче валежите са по-малко и количествата, които обикновено падат над Пантанал са силно намалели, обяснява биологът.

Харпиите, които са емблематичен хищник за амазонските гори и достигат до 10 килограма тегло, са застрашени заради недостига на храна в резултат на унищожението на Амазония.