0

Е ксперти от Бристълския университет са установили, че внучките и правнучките на мъже, които са започнали да пушат преди пубертета, са изложени на по-висок риск от наднормено тегло поради излишни телесни мазнини, пише Scientific Reports.

По-ранни проучвания показват, че синовете на мъже, които са започнали да пушат преди пубертета, имат повече телесни мазнини, докато пушенето не се отразява на теглото на техните дъщери. Сега учените са решили да разберат как тютюнопушенето на бащата се отразява на по-далечното му потомство. Изследователите са проучили данни от повече от 14 000 души, включително информация за техните дядовци и прадядовци. Оказва се, че жените, чиито дядовци и прадядовци по бащина линия са започнали да пушат преди 13-годишна възраст, са имали по-висок процент телесни мазнини. Далечните потомци от мъжки пол обаче не са били засегнати от тютюнопушенето.

"Това проучване ни дава две важни заключения", съобщават авторите. - На първо място, излагането на момчетата на определени вещества преди пубертета може да окаже влияние върху следващите поколения. На второ място, една от причините за наднорменото тегло при децата може да е свързана не толкова с настоящата им диета и физическа активност, колкото с начина на живот на предците им или с постоянството на свързаните с това фактори през годините."

Ако тези открития се потвърдят при по-нататъшни проучвания, това ще разкрие повече за факторите, които влияят върху развитието на човека през поколенията, отбелязват учените. Те показват и допълнителните вреди от тютюнопушенето.