0

Л егендарните Queen най-излъчваната рок група в радио ефира по целия свят и освен това Freddie Mercury, Brian Мay, Roger Taylor и John Deacon са четвъртите най-слушани изпълнители във всички жанрове, сочат проучвания на Viberate, цитирани от ultimateclassicrock.com.

Аналитичната компания заявява, че рокът е „възкръснал“ и предоставя доказателства за своето заключение.

„Анализирахме годишните цифри зад всеки съответен канал за музика и социални медии, от Spotify до Beatport и TikTok, и направихме обобщения относно тенденциите и пазарите в музикалната индустрия през 2022 г.“, се казва в доклада.

Около 50 милиона песни и видеоклипове са включени в наблюденията, заедно с 500 фестивала, в опит да помогнат на развиващите се артисти да се утвърдят в съвременната индустрия.

И изчисленията на Viberate сочат, че рокът е четвъртият по големина жанр в Spotify с 31,8 милиарда потоци през 2021 г., в сравнение със 145 милиарда за попа, 83,2 милиарда за хип-хопа и 55,9 милиарда за латино жанра.

В YouTube рокът също е четвърти с 8,9 милиарда гледания, в сравнение със 71 милиарда за попа, 54,9 милиарда за латиното и 44,9 милиарда за хип-хопа.

Но анализът на над 24 000 радиостанции в 150 страни по света доказва, че рокът е вторият по големина жанр в медиите със 79,7 милиона възпроизвеждания, в сравнение със 141 милиона за попа.

Queen заема четвърто място в списъка на най-излъчваните изпълнители, след Ed Sheeran, Dua Lipa и The Weeknd и съответно са най-излъчваната рок група в света.

Като компанията прави уточнението, че артистите, които са се представили най-добре през 2021 г., са създали специални подходи, насочени към феновете и са полагали повече грижи за култивирането на публиката си