0

С амо туристи със сертификат за направена ваксина срещу COVID качват на борда на круизните кораби, научи „Телеграф“ от офертите за пътешествия по вода за тази и следващата година. Още при резервацията на ваканция се изисква подписване на декларация, с която се заявява, че всички пътници са ваксинирани, като правилото не важи само за деца до 12 години.

Има обаче и круизи, които задължават всички пасажери на възраст над 5 години да представят сертификат за ваксина. 

Също така фирмите, предлагащи такъв вид почивки, искат предварително сканираните сертификати. До круизните кораби не се допускат хора, които представят само отрицателен PCR тест. 

От страницата на българското круиз общество cruise.bg пък обявиха, че преминават през пандемията успешно и дори има ръст на резервациите за тази година.

От туроператора заявяват още, че нямат неплатени задължения към клиенти, банки и други доставчици и дори не получават помощ от държавата.

Офертите за пътуване с кораб са в рамките на един ден, но има и околосветски, които траят 100-120 дни. Най-масови са тези за 7-10 нощи.

Така например седмична ваканция с кораб в Средиземно море в Турция и Гърция с отплаване от Истанбул в периода от 15 до 22 май тази година струва 1056 евро.

Цената е за възрастен, настанен в каюта с балкон, като в нея са включени изхранване на база ол инклузив, такси за пристанищата и COVID застраховка. В допълнение на борда се заплаща такса обслужване по 11 евро на възрастен на ден.

За околосветско пък има оферта за 2023 година, като цената започва от 13 500 евро на човек и стига до 41 500 евро за апартамент. 

Пътешествието е с продължителност 116 дни и включва 43 спиращи дъха дестинации в 24 държави на 4 континента.

Някои от горещите места са Ушуая, островите Кук и Нова Каледония. Тръгва се от Рим, Генуа или Барселона, като първата дата е 4 януари 2023 година.