0

Н якога тя беше гласовитият Тайфун на „Фамилия Тоника“, който помиташе всичко по пътя си и открадваше завинаги сърцата на публиката. Днес е избрала да живее далеч от суетата и славата, обградена от тишина и верни приятели. Незабравимият глас на „Фамилия Тоника“ Ева Найденова е заключила временно микрофона си и е спряла сценичните си изяви.

От известно време тя работи усилено върху най-новия си проект. Този път обаче не става дума за нова песен, а за книга. Тя е посветена на покойния й съпруг Гого и се очаква да излезе от печат догодина. В това начинание редом до Ева са застанали цяла армада приятели. "За подготовката на книгата работим заедно с Тони Димитрова и още една приятелка. Помагат ни и много колеги, всеки от тях е подготвил свои спомени с Гого и незабравими моменти, които ще сподели. Самата книга ще разказва за живота на Гого и знам, че той я заслужава. За съжаление заради ковид пандемията работата се забави, но мисля, че най-късно догодина ще успеем да я завършим и ще излезе от печат", споделя Ева. От кончината на Гого изминаха 8 години, но тя продължава да се буди с мисълта за него. Без никакви притеснения споделя, че усеща присъствието му около себе си. "Гого ми липсва безумно много, идва в сънищата ми и разговаряме - аз го питам, той ми отговаря. С уточнението, че съм добре психически и не съм луда, аз знам, че Гого е при нас. Усещам го със сетивата си, усещала съм го и на сцената", казва певицата. В края на декември миналата година Ева преживя още една тежка загуба. Ден преди Бъдни вечер издъхна възрастната й майка. Старицата беше прикована от години на легло и с тежка деменция, а певицата беше неотлъчно до нея. "Казват, че времето лекува, но аз не мисля така. Болката от загубата на близък човек си остава завинаги. Просто се научаваме да живеем с нея, дава ни се някаква мъдрост свише да го преживеем и да разберем, че трябва да се примирим, че всичко си има начало и край. Загубих моя любим Гого, а сега и майка ми. Миналата година си отиде и Ваня Костова, много ми е болно за нея. Тя почина на 64 години, Гого също почина на 64 години, жалко е, че си отидоха толкова млади и двамата", споделя Ева.

Днес тя живее в дома си в Айтос, далеч от прожекторите. Не крои планове за концерти, но в никакъв случай не се е отказала от сцената. Казва, че Откровено признава, че работата в бранша много е намаляла. "Не е тайна, че ние изпълнителите вече нямаме много ангажименти. Все по-рядко ни се случва да пеем, да имаме участия. Две години пандемия, а сега и война - на хората не им е до песни и музика, нито до веселби", казва Ева.

Дружба

В най-тежките моменти от живота й неотлъчно до нея е била колежката й Тони Димитрова, за която казва, че е най-голямата й опора. Свързва ги силно и искрено приятелство, което продължава повече от четвърт век. "Тони е един невероятен приятел и много мъдър човек. Но тя не е само приятел, тя е част от моето семейство. Ако Тони ти е приятел, ти си най-щастливият човек на света, защото тя винаги ще е до теб и никога няма да те предаде", споделя айтозлийката.

Най-голямата слабост на певицата е внучката й Ева, която носи нейното име. Малката Ева е десетокласничка в Английската езикова гимназия в Бургас и е наследила таланта на баба си, но засега не смята да се развива с пеене. "Ева е много гласовита, но не иска даже и да чуе за музика. Казва ми: Бабо, категорично не с пеене. Тя е само на 17 години и засега още не е решила какво ще следва, но аз вярвам в младото поколение. Това са едни будни и любознателни деца, на които им се наложи да пораснат преждевременно заради кризите на времето. Вярвам, че те ще намерят своя път, ще постигнат мечтите си и ще направят света по-добър и по-красив. Ние трябва само да не им пречим", философски обобщава Ева. Всъщност малко известен факт е, че рожденото име на певицата е Геновева, но всички я наричали от дете Ева. С това име изгряла и звездата й в група "Тоника", а в един момент това довело до счетоводен проблем. "Беше през 1980 г., когато трябваше да си получаваме хонорарите по ведомости и голям фал. Не мога да си получа парите, защото във ведомостите съм Ева, а в паспорта Геновева. Започнаха се едни разправии и аз реших да си сменя официално името на Ева. Но запазих за спомен кръщелното си от църквата", връща лентата назад естрадната звезда. Всъщност тя никога не е считала себе си за звезда. Здраво стъпила на земята, преживяла и възходи, и пропадания, Ева не обича да се връща назад, не обича и да прави равносметка на миналото. Другото, което не обича, е да дава интервюта, затова и от години отсъства от медиите.

Слава

"Нека журналистите да не се обиждат. Аз и на вас отказах два пъти, защото мисля, че вече нямам какво да кажа. Винаги съм уважавала чувството за мярка и човек трябва да знае кога е време да спре. Същото е и със славата. Животът е най-добрият учител - ако се главозамаеш, бързо ще слезеш на земята. Време е да дадем път на младите изпълнители, защото сега е тяхното време и бъдещето е тяхно. Имаме прекрасни млади дарования с уникални гласове. Лично на мен много ми харесва Дара, запленена съм от това борбено дете. Тя има страхотен тембър, страхотна фигура, просто красавица чародейка, която омагьосва от сцената. Предричам, че я очаква блестяща кариера и пожелавам на нея и на всички млади изпълнители да пробият на големите международни сцени. Не е лесно да се стигне до там, но аз вярвам, че ще успеят, защото са гениални и заслужават да покорят света", убедена е Ева.