0

С ребърен бюст на Тодор Живков е една от най-интересните вещи в колекцията от политически сувенири на британския журналист Иън Блак. Той разказа във в. „Гардиън“ за тези артефакти, които е събирал цели 40 години по време на кариерата си като международник.

Блак попаднал на бюста на Живков, който управлявал България в продължение на 35 години, докато отразявал източноевропейската обиколка на Робин Кук, първия външен министър в кабинета на Тони Блеър. „Част от удоволствието е да намериш нишови фигури – такива, които рядко се честват извън техните държави“, обяснява колекционерът. За съжаление той не отговори на молбата на „Телеграф“ да сподели снимка от бюста на Живков. Но в британския сайт на гиганта в онлайн търговията „Амазон“ подобни фигурки се предлагат на цена от £15,99 (37,22 лв.).

Блак пусна в сайта на „Гардиън“ снимки на други хитове от своята колекция, сред които има лешникотрошачка с лика на бившата премиерка Маргарет Тачър, известна като Желязната лейди, и четка за тоалетна, приличаща на Доналд Тръмп. Бившият президент на САЩ е „увековечен“ в много смешни сувенири, например в единоборство със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, или като ключодържател, от чиито задни части при натискане излиза кафяв мехур. И Владимир Путин се появява в серия от бюстове на лидери от съветската ера, започвайки с Ленин и Сталин, както и като матрьошка. Тази форма на изобразяване на руските лидери стана достъпна, откакто Михаил Горбачов въведе перестройката. Иън Блак притежава и произведена в Русия скулптура, в която Путин язди мечка. От САЩ пък си купил острилка с Путин, в чиито задни части се пъха моливът.

Журналистът от „Гардиън“ допълва, че Близкият изток е съкровищница за кичозни политически сувенири. Любимият му артефакт оттам е модел от маслиново дърво на яслата на Исус, разделена от израелската стена, която купил от Витлеем. На второ място идва голяма кукла с лика на първия премиер на Израел – Давид Бен Гурион, с типичната му дълга разрошена коса.