0

К ратката любовна история, но преобърнала целия живот на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Република Турция, и Димитрина Ковачева, дъщеря на българския генерал Стилиян Ковачев, ще бъде разказана във филм. Лентата ще излезе на голям екран през октомври следващата година, съобщава турският в. „Хюриет“.

Филмът ще бъде заснет от компанията „Фикри Харика“, която постигна сериозен успех с предишния си проект – „Дилберай“. „Ние се стремим да създаваме продукции, които оставят отпечатък в киното. За нас е изключително важно да постигнем забележителен резултат и с този филм, който публиката очаква с нетърпение“, казва пред „Хюриет“ Йозгюр Тари, основателят на „Фикри Харика“.

Запознанството на Ататюрк започва с неговото изпращане в София като военен аташе през 1913 г. 32-годишният османски офицер се среща с Ковачева по време на събиране в българската столица, припомня „Хюриет“. През 1915 г., след избухването на Първата световна война, Ататюрк е отзован обратно в Истанбул и това слага край на романса с Димитрина Ковачева. Днес е широко прието от историците, че Ататюрк е казал: „Оставих младостта си в България“, дори години след разтърсващата любовна връзка с дъщерята на генерала.