0

С ушата в Италия може да доведе до недостиг на любим за много хора вид сирене, прогнозират учени.

Става въпрос за пармезанът, който се използва в приготвянето на куп вкусни ястия.

Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене.

Според Масимилиано Фацини, ръководител на отдела за климатични рискове към Италианското дружество по геоекология, недостигът на вода в речния басейн е 45-70 процента. Специалистът обяснява, че По се захранва от снега в Алпите и от дъждовете през пролетта. От май тази година обаче валежите са малко, така че хората, които живеят и работят благодарение на реката, са изложени на риск.

"Ситуацията е критична и може само да се влоши", отсече Фацини.

Експертът заяви, че водата на По е необходима за отглеждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко на ден, за да се произведе истинско Пармиджано-Реджано - за целта всяко животно трябва да консумира 100-150 литра вода.