0

У редът Liulin-SET, който мери нивото на радиацията, ще полети в Космоса. Това ще се случи в събота. Приборът  ще бъде изстрелян с ракета на фирмата Northrop Grumman – Antares от площадката на НАСА на източния бряг на щата Вирджиния. Това е 23-тият уред, разработен в Института за космически изследвания и технологии към БАН, който ще работи в орбита.

Дозата космическа радиация е ключов параметър за здравето на космонавтите и астронавтите на борда на Международната космическа станция. 

Приборът е създаден по поръчка на американската фирма „Технологии за космическото пространство“ и е част от модула ARMAS (Automated Radiation Measurements for Aerospace Safety). След успешни изпитания е подготвен за изстрелване към Международната космическа станция. Liulin-SET ще мери дозата космическа радиация на Японския експериментален модул, който е част от японския сегмент на МКС.

След период от 6 месеца до една година уредът ще бъде върнат на Земята за анализ на натрупаните данни.

Ръководител на колектива, разработил прибора, е проф. дфн Цветан Дачев. Членове са учените доц. д-р Митьо Митев, гл. ас. Борислав Томов, гл. ас. Юрий Матвийчук и инж. Пламен Димитров от секция „Слънчево-земна физика“.

До края на 2022 г. се очаква още два прибора, разработени в секция „Слънчево-земна физика“, да бъдат изведени в Космоса. Единият ще е приборът Liulin-ML, който ще полети към Марс през септември.

Очаква се през март 2023 г. той да кацне на повърхността на Марс и с намиращия се в орбита около Марс прибор Liulin-MО да осъществят съвместни изследвания, непровеждани от никого досега.