0

Д иетоложката Олеся Обанина обясни причините за желанието да се яде през нощта и липсата на глад сутрин. За това защо хората често закусват насилствено, а вечер не могат да се откъснат от хладилника, лекарят разказа пред изданието „Доктор Питър“.

Според експерта честа причина за това състояние е психично заболяване – емоционално хранително разстройство.

„В тази ситуация храната за човека е „утешител, лекарство“ за всеки емоционален дискомфорт. Състоянието е много често срещано при хора със затлъстяване", каза диетологът.

Хранителното разстройството е придружено от три признака: сутрешна анорексия (липса на апетит през първата половина на деня), нощна булимия - необуздано желание за храна вечер и по-близо до нощта, нарушение на съня, отбеляза Олеся Обанина.

Ето какво съветва Олеся Обанина, за да излезете от този порочен кръг. „Опитайте да промените графика си за сън и опитайте да си лягате преди 23 часа, като спите 7-8 часа.”

Експертът обърна внимание на факта, че за да се формира правилна диета, трябва да се води дневник, в който да се записва какво и кога е ял човек.

Такава тактика, според нея, ще позволи да се установи производството на естествения хормон мелатонин и да се подобри качеството на съня, което също се отразява на работата на хранителния център.

Освен това трябва да направите вечерята по-малко калорична, за да се събудите с леко чувство на глад.

„Разбира се, това се постига най-добре при работа със специалист, тъй като промяната на хранителния стереотип е тежка работа. Но някои навици за здравословно хранене хората могат да формират сами", казва диетологът.

Сред тях са бавното хранене, намаляването на порциите висококалорични храни, вечерните разходки и отказът да четете новини и социални мрежи преди лягане.

"Включете спорт, йога, дихателни упражнения в ежедневието си. Това ще намали степента на тревожност и следователно ще стабилизира производството на хормони в тялото - центровете на глада и ситото ще започнат да работят правилно", съветва лекарят.