0

М егакомпанията за детски играчки LEGO поставя българския трибагреник върху малко самолетче с фигурка на пилот, вдъхновени от 19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд, която стана най-младата жена пилот, летяла сама около света.

Основен спонсор на белгийката бе IT фирмата на кюстендилеца Димитър Димитров, чието лого заедно с трибагреника ни бяха изписани на самолета на Зара.

Сега Димитров подема нова компания във Фейсбук. „LEGO ще пусне малко самолетче играчка в производство при достигане на 10 000 гласа в подкрепа на проекта. Помолих да добавят и българското флагче до логото на ICDSoft за повече реализъм“, обяви в социалната мрежа кюстендилецът, който стана известен по цялата страна с редица различни по вид инициативи.

Идеята е комплектът да се състои от минифигурка на Зара в кафяв летен костюм заедно с модел в мащаб 1/35 на нейния персонализиран ултралек самолет Shark. Сенникът може да се отваря, за да остави Зара да седне и да излети към следващата си дестинация, става ясно от официалното съобщение за предстоящия проект на LEGO.

Тази идея за комплекта е почит към пътуването на 19-годишната белгийка, а чрез изработването на самолетчето може да се превърне във вдъхновение за момичета и млади жени да бъдат смели и да заемат своето място в небето, посочват още от компанията.

Зара Ръдърфорд е 19-годишно белгийско момиче, решило да търси нови хоризонти. Датата е 18 август м.г., а мястото - малко летище в Белгия. Зара се готви за полет с ултралек самолет, и то сама в кабината. Поставя си цел - да обиколи света за шест месеца, като прелети през 52 държави на 5 различни континента и успява. Миналия месец Зара изпълни мечтата си и се завърна триумфално на летището, откъдето излетя. Така влезе в Гинес като най-младата жена пилот, обиколила сама света.

За околосветското си пътешествие почерпила вдъхновение от първата жена, прелетяла над Атлантическия океан - Амелия Еърхарт. „Това, което е направила, е невероятно трудно. Да пътуваш по света без GPS и без да знаеш какво вещае времето. Това е плашещо“, коментира тогава амбицията си Зара Ръдърфорд. А плътно до нея застава и кюстендилецът Димитър Димитров, решил да я спонсорира, защото със Зара вярват в една и съща максима.

„Открих света на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започнах да скачам с парашут. Летенето също е едно от хобитата ми. Знам как тези дейности са повлияли на развитието на личността ми, като са култивирали чувство за отговорност и решителност. Авиационните спортове също ме научиха колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези добродетели ми помогнаха в живота и особено в бизнеса. Искам да видя повече млади хора, които практикуват авиационни спортове. Ето защо без никакво колебание се почувствах длъжен да се обадя на Зара и да я подкрепя, щом чух за идеята й“, обясни и Димитър, който живее в село Еремия.