0

М естни майстори гайдари изненадаха режисьора Виктор Божинов и екипа на филма “Бягство” в хижата в Триград след специалната му прожекция в Чамла миналата вечер. Сред събиращите дъха изпълнения беше на народната песен “Пустоно лудо и младо”. Най-високата открита прожекция в България на 1650 м събра над 200 души, които гледаха лентата на мястото на снимките заедно с главните герои от филма.

Слънце

Аплодисментите на първите зрители на филма бяха посрещнати от режисьора Виктор Божинов, сценариста Деляна Манева, продуцента Галина Тонева и актьорите Снежана Макавеева, Беноа Марешал, Александър Кендеров, Венцислав Сариева, Димитър Сулев и Цветан Апостолов. “С тази прожекция искахме да благодарим на всички хора от Триград и района, които ни помагаха по време на снимките. Прекрасно беше, че толкова много хора дойдоха и бяха част от най-високата прожекция, правена в България“, сподели Виктор Божинов. В продължение на 22 снимачни дни екипът всеки ден се качва до труднодостъпната местност Чамла, за която Деляна Манева пише сценария. За да може историята да бъде максимално автентична и актьорите да влязат напълно в образите на персонажите си, режисьорът Виктор Божинов не им дава целия сценарий на филма за предварително четене. Всеки от тях получава сюжета само за следващия снимачен ден. Режисьорът сподели пред “Телеграф”, че атмосферата на снимките е била изключително позитивна. “Всички казваха, че през септември в Триград вали. Ние имахме само слънчеви дни и се шегувахме, че ако има облаци, са гръцки”, разкри режисьорът и издаде, че по време на последния снимачен ден валял малко дъжд, което не е попречило на снимките. Той издаде и че след снимки с екипа често срещали сърни, зайци и лисици, докато слизали с джиповете към хижата в Триград, където са спали по време на престоя си там.

Енергия

„Изключително преживяване беше да се върна на мястото на снимките и за първи път да видя филма именно тук. Енергията на мястото е магнетична и тази прожекция ще я помня дълго време“, допълва Беноа Марешал, пристигнал специално от Франция за предпремиерата. Той изгледа под открито небе филма за първи път в компанията на своята приятелка София, с която се среща в Париж в мюзикъла “Бодигард”. Пред “Телеграф” той сподели, че е много щастлив, че е имал възможност да се върне на това магично място. “Щастлив съм, че съм отново в Чамла. Тъй като филмът нямаше английски субтитри, не успях много да разбера (смее се), но се опитвах да си припомня сценария. На прожекцията във Варна довечера ще има субтитри и ще се потопя отново в атмосферата.” Той сподели, че ще има малко свободно време и ще разгледа и София. 

Премиера

“Бягство“ тръгва в кината на 11 май. Галапремиерата на лентата ще е в София на 10 май, а на 11 май в Благоевград и 12 май в Перник зрителите ще могат да се срещнат с екипа и актьорския състав на филма на специални премиерни за градовете прожекции. “Бягство“ е вълнуващ трилър, сниман в родопското село Чамла - най-високото село в България на 1650 м надморска височина. Сценарият, дело на Деляна Манева („Мисия Лондон“), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Могат ли два свята да съжителстват заедно на подобно място и какво се случва тогава, когато те се сблъскат? Дебют в игралното кино прави младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля. Освен него в „Бягство“ участват Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.