0

Б ар на родното Черноморие започна да приема плащания в биткойни. За това споделиха пред „Телеграф“ изненадани летовници в къмпинг „Смокиня“ и „Каваците“, които вече плащат коктейлите си в най-популярната криптовалута.

Пионери

„Определено можем да кажем, че сме първото на родната ривиера заведение с тази възможност. Не сме мислили в тази посока, но напоследък имахме предимно клиенти, служители в криптокомпании, базирани в България. Програмисти и покер играчи от Лас Вегас и въобще от цял свят също идват тук. Някои от тях са милионери, без да го афишират. Та те започнаха да ни подпитват дали не могат да си платят сметката с виртуална валута. Решихме този сезон да предложим и такава услуга с надеждата да подобрим обслужването, предвид и войната, която се вихри близо до нас и по правило гони туристите“, обясни Георги Апостолов, бранд мениджър на „Мачете Бийч Бар“. По думите му при плащането човек не се нуждае от физически ПОС терминал. Необходимо е само клиентът да сканира един QR код. Така той осъществявал връзка със своя виртуален портфейл и плащането се случвало директно от левове в биткойни за секунди през интернет. „В момента 1 биткойн се търгува срещу малко над 39 хиляди лева. Така да речем един коктейл от 14 лева, излиза на клиента 0.00035628 биткойна“, описа Апостолов.  

Шампион

Управителят на заведението Светослав Попниколов пък разкри, че в района летува един от най-добрите покер играчи в света -  българинът Борис Колев. Миналата година за изненада на всички вместо в петзведен хотел той си наел каравана на плажа. „Хората независимо от социалния си статус вече търсят природата и спокойствието. Тази година актуално е розовото при джинкоктейлите и екотемата. Например ние предлагаме безплатна лимонада срещу чаша с фасове – дали сте ги събрали от плажа или са ваши – няма значение“, обясни служителят. 

Прогнози

От биткойн бара коментираха още, че засега не се сбъдват най-черните прогнози за слаб туристически сезон у нас заради войната в Украйна. „При нас идват клиенти от Германия, Франция и дори от Люксембург. Малко неприятно обаче преди няколко дни наблизо се проведе учение на военни кораби със стрелба. Макар и с някакви хаосни ракети, това доведе до недоумение сред туристите в района на Созопол“, алармира  Попниколов