0

П ета година вагон от т.нар. царски влак бере ръжда в депо на държавния вагоноремонтен завод „Трамкар“ и реално нищо не се прави за възстановяването му, съобщиха запознати с историята на артефакта.

Те припомнят, че произведенията през далечната 1913 г. за нуждите на тогавашния български принц Кирил Преславски вагон, след дълъг престой (през 1958 г. е бил включен в състава на т.нар. възстановителен влак, а през 70-те е отписан от активите) край коловозите на гара Стара Загора през есента на 2017-а бе закаран в София уж, за да бъде реставриран и използван като атракция.

Тогава инициативата беше на заместник-кмета Тодор Чобанов, който пък твърдеше, че е съгласувал действията си с кмета Йорданка Фандъкова и че ремонтът щял да бъде за сметка на БДЖ.

Вагонът бе вдигнат от коловозите със специално докаран кран, транспортирането му изненада тогавашния областен управител Гергана Микова, която имаше уверенията, че той ще бъде предоставен на областната администрация, за да бъде прехвърлен впоследствие на регионалния исторически музей.

„Да, вагонът е при нас, стои в едно от халетата ни, но всичко е замразено, нямаме представа защо, питайте общината!“, заявиха от ръководството на „Трамкар“.

Потърсен по телефона зам.-кметът Мирослав Боршош, който замени на този пост Тодор Чобанов на 12 май м.г., обеща да се позаинтересова за случващото се около проекта, но това така и не се случи.

Вагонът да бъде върнат обратно в Стара Загора и да стане част от музейната сбирка, която е предвидена в проекта за реконструкция и модернизация на жп гарата, настояват дългогодишни жепейци от Града на липите. Те припомнят, че в непосредствена близост с гарата е уникален парен локомотив, закупен през далечната 1922 г. от завода Hanomag в Хамбург. Пак в този район е и първото локомотивче, обслужвало някога царската теснолинейка до гара Искър. Машината е била произведена през 1905 г. в берлинската фабрика A.BORSIG.

Връщането на царския вагон в Града на липите и експонирането му в района на обновената жп гара ще превърне мястото в атрактивна туристическа дестинация, коментират старозагорци. Запазени са снимки за вътрешното обзавеждане, което позволява възстановяване в първоначалния му вид и блясък.