0

В арненските ученици и учители от ЧТГ „Конто трейд“ участваха в интензивни обучителни дейности на остров Гуаделупа, част от Карибските острови, по международен европейски проект за обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър.

Варненските ученици и учители от ЧТГ „Конто трейд“ участваха в интензивни обучителни дейности на остров Гуаделупа, част от Карибските острови, по международен европейски проект за обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър.

Най-големият успех на варненци е в състезанието по подводно ориентиране, спечелено от Кристиан Пандов, разказва след пристигането си у нас ръководителят на проекта, Ива Панева. „Кристиян надделя над 30 ученици от шестте участващи държави. С компас под водата той успя да се ориентира най-бързо и да открие всички посочени елементи по подводната карта.

Друго предизвикателство в програмата бе преминаване с кану до по-малки острови и гмуркане с цел изследване на морските подводни красоти. По време на гмуркането учители и ученици видяха десетки разноцветни риби и подводни костенурки. Учениците участваха и в уъркшоп по плетене на кошници от палмови листа и други местни занимания“, разказа още Панева.

Проектът „Геопакове – природно и културно наследство, обединяващо ученици и учители от Европа“, финансиран по програма „Еразъм“ в сектор училищно партньорство, продължава между 2018-2020 г. Карибските острови са далечна дестинация, която обикновено се свързва с екзотични пътешествия.

Такова бе то и за варненските ученици и техните учители, които имаха възможността да прекарат една седмица на остров Гуаделупа. Той е известен с какаото и джунглата си, намира се в Карибския регион на Северна Америка, но е част от Европа, тъй като официално се смята за френска територия.

Франция все има още 11 отвъдморски департаменти и територии, които са под нейния суверенитет, извън европейския континент.