0

К омпанията „Върджин Галактик“ пусна в продажба билети за полет до ръба на Космоса по 450 000 долара, предаде в. „Индипендънт“.

Фирмата на британския милиардер Ричард Брансън предлага 90-минутен полет на борда на нейния ракетоплан „Юнити“, който излита от космодрум в щата Ню Мексико.

Полет

„Планираме да имаме първите си 1000 клиенти на борда при старта на комерсиалната си програма по-късно т. г.“, заяви главният изпълнителен директор на „Върджин Галактик“ Майкъл Колглейзиър. Пасажерите ще може да изпитат микрогравитация на 80 км над земната повърхност и да видят кривината на Земята от прозорците на летателния апарат. „Ще видите как цветът през прозореца се променя от синьо през индигово до мастиленочерно, което сигнализира, че сте пристигнали в Космоса - пише в сайта на компанията. - В този момент леко ще си разкопчаете колана и ще се реете свободно в условията на микрогравитация. Кабината е проектирана за вашето удоволствие, вкл. 17 прозореца за спиращи дъха гледки на Земята“.

Измама

Акциите на компанията поскъпнаха с 32% след обявата, като билетите бяха пуснати в продажба в сряда чрез сайта на „Върджин Галактик“. Но прекомерната цена, като $150 000 трябва да се платят авансово за резервиране на място на борда, означава, че Космосът остава недостъпен за мнозинството желаещи да станат космически туристи.

Бизнесменът от български произход Шефкет Чападжиев създаде свой акаунт в Туитър, за да разкаже, че е бил измамен от Брансън през 2007 г. Тогава Чападжиев платил $175 000 на „Върджин Галактик“, но все още не е летял. „Аз съм вече на 82 г., а Ричард продължава да мами бедните хора“, писа той.