0

Ж езълът на граф Игнатиев ще бъде изложен във Военноморския музей във Варна по повод 190-ата годишнина от рождението на дипломата. Хората ще могат да видят още личния му печат, както и часовника му. Ценностите са предоставени от близките на граф Игнатиев. 

Посетителите на музея ще могат да видят и копие на Санстефанския мирен договор на френски език. Граф Игнатиев е подписал от името на Руската империя споразумението, което ознаменува Освобождението на България. 

Шефката на музея д-р Мариана Кръстева обясни, че жезълът, часовникът и печатът на граф Игнатиев са били съхранявани от наследниците на дипломата и са се предавали по мъжка линия в рода му, докато са били дарени на българските музеи.

Това е личният печат на граф Игнатиев

 Това е личният печат на граф Игнатиев
БТА

В експозицията са включени и документи, предоставени от архива на министерството на външните работи на Русия, допълни Кръстева, цитирана от БТА. 

Посетителите могат да видят кадровото досие на дипломата, с какви награди е бил отличаван, както и Указа за назначаването му като посланик на Руската империя в Цариград през 1864 г. Освен това са представени копие на Санстефанския мирен договор, както и два проекта за автономията на България, разработени още преди войната. Изложбата може да бъде разгледана до 19 март. 

Часовникът му

 Часовникът му
БТА

Граф Николай Павлович Игнатиев е роден на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург в семейство на потомствени дворяни, близки до императорския двор. Завършил е Николаевската военна академия. Дипломатическата му кариера започва като военен аташе в Лондон.

По-късно изпълнява мисии в Далечния изток и ръководи Азиатския департамент във Външното министерство на Русия.