0

Т ридесет и двама са депутатите, които са се запътили към местната власт като кандидати за кметове на община, на район или за общински съветници за вота на 29 октомври. Това показа проверка на „Телеграф“ на страниците на общинските избирателни комисии, където са публикувани всички листи с претенденти да управляват.

Най-много са те в групата на „Възраждане“, следвани от тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). При първите депутатите, заявили участие на местния вот, са 17, а при ПП-ДБ – осем. Женските остриета на „Възраждане“ в парламента Цвета Рангелова и Искра Михайлова ще се борят за народната любов като кандидат за кмет в Благоевград и Стара Загора. Колегата им юрист Петър Петров ще е претендент за Монтана. Сред другите имена са Ангел Георгиев, Златан Златанов, Климент Шопов, Стоян Таслаков. Димо Дренчев се е запътил към кметския пост в район „Младост“ в столицата, а Емил Янков в пловдивския район „Тракия“. Валери Сираков води листата за общински съветници във Видин.

Лица

Сред разпознаваемите лица на ПП-ДБ са Йордан Терзийски, който беше издигнат за градоначалник на Велико Търново, Искрен Арабаджиев за Ловеч, Петър Кулински в Пазарджик и Михаил Камбарев в Смолян. В Бургас ПП и ДБ играят с двама претенденти депутати – Константин Бачийски и Димитър Найденов. Колегата им Манол Пейков, който е известен с множеството си благотворителни кампании за Украйна, е последен в листата за общинари на ПП-ДБ в Пловдив. В редиците на ИТН има четирима депутати, които са кандидати. Ивайло Вълчев от ИТН бе издигнат за София, Станислав Балабанов за Пловдив, Станислав Богдански за Благоевград. Цветан Предов на свой ред ще търси подкрепа като претендент за кмет в район „Красно село“ в София. При ГЕРБ-СДС депутатите са само двама. Ивелин Статев е кандидат за градоначалник на Силистра, а колежката му Евгения Алексиева за районен кмет в „Панчарево“ в София. Независимият депутат Радостин Василев е претендент за кмет на София. Тъй като неговата партия МЕЧ още не е регистрирана от съда, той играе за поста също като независим.

Броене

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи и реда за видеонаблюдението в секциите, което се извършва в реално време при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Такова ще има за втори вот поред. За първи път стрийм от секциите имаше на изборите за народни представители на 2 април. В правилата изрично е записано, че камерите остават включени до подписване на изборния протокол. Устройствата се включват и изключват от председателя на секцията.