0

Н а втория тур на местните избори ще избираме кметове на общини, на кметства и районни кметове, като с управници трябва да се сдобият общо 19 областни града. Ето къде ще се водят основните битки за кметския пост: София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Плевен, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Хасково, Шумен.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има желаещи да гласуват, времето може да бъде удължено с още един час.

Избирателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, след като до балотажа стигнаха кандидатът на коалицията ПП-ДБ-"Спаси София" Васил Терзиев и на коалицията "БСП за България" Ваня Григорова. Балотажи ще има и в почти всички столични райони с изключение на два - "Триадица" и "Средец", където районните кметове бяха избрани още на първия тур. В някои от околните села ще се гласува и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.

На втория тур освен с хартия ще може да се гласува и с машина. Това стана възможно след като ЦИК, която отмени машинния вот за първия тур, го възстанови за балотажа. Така в секциите с над 300 избиратели, които са малко под 10 хил. в страната избирателите могат да избират как да упражнят правото си на глас - дали с машина или с хартиена бюлетина.

Хартиената бюлетина изглежда по същия начин като електронната. И в двата вида има и опцията "не подкрепям никого". Гласуването по този начин не влияе на резултатите от изборите, а има значение само за определянето на избирателната активност.