0

Т ри машини не са стартирали на втория тур днес – в секции в Добрич, в община Варна и във  Велико Търново. Друго устройство в секция във Варна е спряло работа малко след началото на изборния ден – в 7:08 часа. Това стана ясно по време на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Проблемът с първото устройство във Варна е, че неговият принтер за разпечатване на бюлетини не работи. В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем. Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини. 

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там. 

Изборният ден е започнал нормално, няма неотворени секции. На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии, посочи членът на ЦИК Севинч Солакова, цитирана от БТА.