0

И збирателната активност за страната е 9,18% към 11 ч.  като само Кнежа и Мъглиж не са подали информация. Най-активни са избирателите в Малко Търново - 45,43%, най-ниска е активността в Пловдив - 3,86%. Изборният ден протича нормално. Това обяви на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева 4 часа и половина след началото на изборния ден.

Избирателната активност в София е 6,5%, съобщи за БТА Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия. Гласували са 68 800 от общо 1 100 000 избиратели, посочи Витанова. За сравнение на първия тур на местните избори на 29 октомври към 11:00 ч. са гласували 8,6% или 90 933 души. 

До момента към ЦИК са подадени 7 жалби и 5 сигнала. Повечето са от компетентността на ОИК и са изпратени към тях по компетентност.

БЛОКАЖ: Машината за гласуване на Николай Денков се развали

"Искам да призова СИК да поставят един печат върху бюлетините от машинно гласуване и да следят внимателно поставянето на 2 печата върху хартиените бюлетини. Избирателите да не дърпат бюлетините от машините, да чакат сигнала преди да ги вземат. Ако са гласували за 2 избора, двете бюлетини ще се отпечатат заедно. Дърпането, докато се отпечатват, предизвиква затруднение на машината", посочи Матева. До СИК е изпратено обяснение, че при бяла машинна бюлетина или по-късо отрязана, ако не се установява вота на избирателя, той трябва да получи възможност да гласува втори път по избран от него начин.

ЦИК е съгласувала решения на ОИК за преустановяване на машинното гласуване в 20 секции. За 4 от тях е решено още вчера, като 2 са в Благоевград - заради нарушение на правилата при транспортиране. За останалите 16 машини днес са се получили различни проблеми.

"Основно дава грешка машината за флаш паметите и не може да бъде направена диагностика. При транспортирането по някаква причина са се разхлабили, отделението е затворено и няма как да бъде оправено", обясни Матева. В няколко секции машината не разчита смарт картата или не разчита принтера, стана ясно от думите й.

Машинното гласуване в София може да бъде преустановено. Причината е, че в почти всички райони машините масово не изкарват разписки или дават смачкани. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. 

Все още има неработещи машини в „Триадица”, „Изгрев”, „Възраждане”, „Красна поляна” и „Кремиковци”. От Общинската избирателна комисия в София казват, че очакват указания от ЦИК как да процедират оттук нататък.