1

Д есет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават, сочи проучване на агенция „Медиана“.

Изследването е проведено в периода – 10-17 октомври 2023 г. със 710 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента – Ваня Григорова и Антон Хекимян, посочват анализаторите. 

В момента тримата са на незначителна дистанция - от порядъка на 20 хиляди гласа, като следва да се има предвид, че едва близо 120 хил. човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания. При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите се и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите, казват анализаторите. 

Според данните от проучването, в София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори – около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните. Не може да се каже същото за избора на общински съветници – близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата, анонимна власт на партиите в общинските дела. Засега данните сочат, че дори и да загубят кметските избори "Продължаваме промяната - Демократична България, „Спаси София“ и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират „сглобка“, да получат мнозинств в общинския съвет на столицата, отбелязват от „Медиана“. 

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. Според изследването и трите хипотетични балотажа завършват с един и същ резултат 50:50. 

На втори тур Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев. Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов („Възраждане“) и част от тези на другите кандидати, но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев, прогнозират от „Медиана“. 

Според тях изборът в София ще се реши в оставащите десет дни от тези 120 хиляди избиратели, които към момента все още се колебаят. Голяма част от тях решават, както показват изследванията, в последния ден и дори по пътя от къщи до урните. Изборите са с непредизвестен край, сочат данните на агенция „Медиана“.