0

О тминалите избори за местна власт доведоха до невиждан куриоз. Новоизбраният кмет на село Благун Благомир Станев ще се закълне от ареста, като за него е осигурен и конвой, съобщиха от прокуратурата. 

Станев бе задържан в деня на балотажите на 5 ноември за престъпление срещу изборните права на гражданите. Той спечели местния вот в Белгун още на първия тур като кандидат на "Новото време", като беше единственият претендент за поста в населеното място и събра 88,6%. Първоначално той бе арестуван за 24 часа, мярката му бе удължена на 72 часа, но прокуратурата поиска той да остане зад решетките за постоянно.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата проверява дали машините за гласуване се компютри или принтери. Ако се установи, че машините са компютри, тогава ще бъде заведено дело за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система. Ако обаче са принтери, ще се окаже, че престъпление няма. 

Държавното обвинение също така разследва дали съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и депутата Божидар Божанов са отправяли заплахи срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски. Сигналът е постъпил от народни представители от ИТН, които ще бъдат разпитани за аферата с машините.