0

С оцводачката Корнелия Нинова поиска кандидат-кметицата на БСП Ваня Григорова да се разграничи от изказванията на Бойко Борисов. На брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ отказа подкрепа за балотажа на кандидата на ПП-ДБ-Спаси София Васил Терзиев, като призова симпатизантите на партията да гласуват по съвест. 

Нинова определи думите на Борисов, че Ваня Григорова е по-добрият кмет за столицата, като абсолютно неприемливи. "Очаквам нашият кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов", заяви тя. Смисълът на битката в София, след 18 години управление на ГЕРБ, е това управление да бъде сменено и не мога да си представя, че кандидатът ни ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу чийто модел се борим всички – и партията, и издигнатите кандидати, коментира Нинова. 

Тя заяви, че водят разговори с други политически формации за подкрепа на Ваня Григорова, но не са водили разговори с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Това, което той заявява, една такава подкрепа, поставя много въпроси – срещу какво, някой говорил ли е някъде - ние не сме, каза лидерът на БСП. Тя добави, че не са говорили и с ДПС за София. 

Що се отнася до обединението на левицата – винаги е хубаво да се обединяваме лявомислещи хора, ляво представителство на избиратели, но не бива от това, което се случи в София да вадим генерален извод, защото, например, в същата коалиция бяхме в Благоевград, но нашият кандидат не стигна до балотаж, каза още Нинова в отговор на въпрос.

Относно решението на Върховния административен съд за отмяна на решението на Централната избирателна комисия и възможността за връщане на машините за гласуване на втория тур на изборите, Нинова коментира, че щом така е решил съдът, значи така трябва да бъде.