1

П родължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) внесоха жалба в Административния съд в София срещу изборния резултат от първия тур на местните избори в район Банкя. 

„След като ЦИК отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на „Възраждане” Антон Бранков и на ПП-ДБ-СС Георги Атанасов беше само два гласа”, обясняват от коалицията.

Според жалбата изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК съответно от ГЕРБ-СДС и „Възраждане”.

Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов - 686 гласа, а Антон Бранков - 652 гласа, коментират от ПП-ДБ (Спаси София).

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено „хаотично”, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

„Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати”, гласи още жалбата.