0

И ма получени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти в сградата на МВР. 635 от сигналите са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. Стойностите на един глас са различни и варират от 40 до 150 лв., каза още министърът, цитиран от БТА.

Има голям брой сигнали за различни нарушения за изборното законодателство, за неправомерна агитация, унищожаване на имущество и др., каза още министърът. Калин Стоянов посочи, че през същия период на предизборната кампания за местна власт през 2019 г. са получени 431 сигнала. Близо три пъти повече са в момента, добави Стоянов.

Образуваните досъдебни производства са 142, като за нарушаване на политическите права на гражданите са 124. В кампанията през 2019 г. - досъдебните производства са били едва 44, каза министърът.

За първи път МВР използва географската-информационна система - озаглавена е "Изборни процеси". Системата е инструмент, който е създаден с цел да подпомага информационната дейност на МВР при подготовката и провеждането на местните избори тази неделя. Характерното за нея е, че данните се актуализират в реално време - брой на постъпили сигнали, на извършени проверки и на сигналите с данни за престъпления, задържани и др., обясни Стоянов.

Има изключително по-голяма активност от страна на гражданите при подаването на сигнали, заяви главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Най-много сигнали са постъпили на територията на Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза още Коцев.

Схемите са добре известни - дават се обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, обещания за дърва за огрев срещу глас, обясни главният секретар на МВР. По думите му ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции, за да бъде ограничен купеният вот.

В края на миналата седмица има първа осъдителна присъда по образувано бързо производство на територията на област Плевен, каза главен комисар Коцев. По отношение на казуса в Несебър също се върви към финал на разследването, добави той.

За обезпечаването на избирателните секции ще участват около 15 500 служители на МВР, съобщи главен комисар Коцев.