0

М алко по-голям процент от жените, участвали в изборите, са подкрепили губещите кандидати за кметове на София, Пловдив и Варна. Делът на дамския вот при Ваня Григорова е близо 60%, а при Терзиев - малко по-нисък. Същата тенденция се наблюдава и в Пловдив и във Варна, където представителите на нежния пол са малко повече сред подкрепилите Ивайло Старибратов и Иван Портних.

Това става ясно от публикуваните данни на “Галъп интернешънъл болкан“ за демографските профили от екзитпол в трите най-големи града след втория тур на местните избори. Те включват и профил на електоратите на кандидатите.

По-младите и хората в активна възраст са имали решаващ принос за победата на Васил Терзиев в София. При него над 80% от вота идват от висшисти, докато при опонентката му за кметския стол Ваня Григорова този дял е десетина пункта по-нисък. Очаквано кандидатката на местната коалиция „БСП за България“ събира симпатии в по-голяма степен сред най-възрастните. Разликата в профилите на двамата не е драстична, но все пак сред тези, дали гласа си за кандидата на „Обединени за София“, работещите са малко по-видим дял в сравнение с тези зад кандидата на обединената левица - където пък личи и по-сериозен дял пенсионери.

Електорати

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от ПП-ДБ („Спаси София“), то делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над една трета. Тя затвърждава образа на кандидат с по-скоро протестен и отвъд партиен фокус. Според „Галъп“ вероятно около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на "Възраждане" са излезли и сега. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова. Така малко над 20 хиляди гласа за нея на втория тур от местния вот идват от партия "Възраждане".

Откази

Над тези нива пък са гласовете, идващи от ГЕРБ. Тук обаче може да се предположи и доста по-солиден резултат - доколкото в големия брой откази на екзитпол вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ. Общо около половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, явно са излезли и сега. Може би половината фенове на Вили Лилков излязоха и сега. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията „Не подкрепям никого“. Подобни личат и при привържениците на ГЕРБ в София.

Разместване

В Пловдив и във Варна е интересно да се проследи как са гласували силните местни листи, чиито кандидати за кмет останаха извън балотажите. Любопитното е, че няколко хиляди гласа от „Съединени за Пловдив“ действително са отишли към Костадин Димитров, както бе обявено. Във Варна пък близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от „Алтернативата на гражданите“, а други няколко процента - от Земеделския съюз „Александър Стамболийски“. Това са общо около няколко хиляди гласа.