0

О спорвани избори за местна власт в цялата страна! Според първите резултати от екзитпол балотажи ще има в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Русе и Плевен.  

С най-висок резултат на местния вот в столицата е кандидатът на “Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София” Васил Терзиев. Той получава 38,8. от вота  на гражданите, но те не са му достатъчни, за да седне в кметския стол на първи тур. 

Все още не е ясно кой ще се изправи срещу Терзиев - журналистът Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ-СДС или синдикалистката Ваня Григорова, подкрепяна от БСП. 

Засега втора в надпреварата е подкрепената от левицата Ваня Григорова, която получава подкрепа от 19,3%. Антон Хекимян към този момент събира 17,1% от вота на столичани. 

За Деян Николов от "Възраждане" са гласували 7,1%, за Вили Лилков - 5,3, Ивайло Вълчев - 2,9%, Радостин Василев - 2,6%.

Очертава се балотажи да има и във Варна, Пловдив, Благоевград, Русе и Плевен. 

Балотаж ще има и във Варна, където кандидат-кмета на ГЕРБ Иван Портних не събира достатъчно подкрепа за победа на първи тур. Според "Тренд" той получава подкрепа от 28,2% от гласувалите в морската столица. Следващата неделя той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев, които взе 26,9%  от вота на варненци. Трети остана Коста Стоянов от "Възраждане" с 18,7%.  

В Пловдив също ще има балотаж - идната неделя там един срещу друг ще се изправят Костадин Димитров, издигнат от ГЕРБ с 34,1% и Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ с 22,2%, по данни на "Тренд". 

И в Благоевград ще има балотаж, където най-голяма подкрепа от 27,1% събра независимият кандидат Илко Стоянов. На втори тур той ще премери сили с кандидата на ПП-ДБ Методи Байкушев, който събра подкрепа от 24,6%. 

В Русе Пенчо Милков събра 33,7%, от вота в града и ще се изправи на балотаж срещу Иван Иванов от ГЕРБ, който получи 17,3%. Трета е Рена Стефанова от ПП-ДБ с 14,7%.

За кметския пост в Плевен на втори тур най-вероятно ще се борят Валентин Христов от ГЕРБ с 20,4% и независимият Георг Спартански с 20,0%. Трети пък е независимият Чавдар Попов, който спечели доверието на 18,3% от имащите право на вот.

Кметове от първи тур пък избраха в Бургас, Стара Загора, Перник, Кърджали и Враца. 

В Бургас досегашният кмет Димитър Николов отвя конкуренцията, като получи над 59,9% от вота на гражданите и спечели своя пети мандат. Втори остана кандидат-кметът на ПП-ДБ с 9,1%. 

В Стара Загора и Живко Тодоров ще е кмет за кмет за четвърти мандат. Той успя да привлече 51% от вота на старозагорци. Втора остана доскорошната шефка на Общинския съвет от Земеделски съюз с 13%, предаде кореспондентът на "Телеграф" в града. 

В Перник вотът още на първи тур категорично печели Станислав Владимиров от "Движение за просперитет на Перник", за когото са гласували 71,5% от избирателите. 

Според данните от exit poll-а на „Галъп” в Кърджали също не се очертава балотаж, тъй като кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн е събрал 55,1%. Втори остава Никола Чанев от ГЕРБ със 17,9%.

Калин Каменов от ГЕРБ печели първия тур на местните избори във Враца и ще управлява града за трети път. Каменов получава 68,5% от гласовете. На второ място е Иван Иванов от БСП, който получи 9,9% подкрепа. 

* Резултатите са прогнозни и подлежат на промяна