0

О спорвани битки и на втория тур на местните избори! На балотаж в 19 областни града и още десетки населени места избраха своите нови градоначалници.  

Според първите резултати от exit poll в София кандидатът на “Обединени за София” Васил Терзиев води пред конкурентката си, подкрепен от левицата - Ваня Григорова, но разликата не е категорична, за да се каже вече, че той е новият градоначалник на столицата. Според "Галъп" за Терзиев са дали вота си 48,6% %, а за Григорова - 46,8%. Според данните на „Тренд" при 100%  изпълнение на извадката Терзиев има 48,6%% подкрепа, а Ваня Григорова - 46,6%. 4,7% от избирателите в столицата са отбелязали, че не подкрепят никого.

Във Варна кметският пост завоюва Благомир Коцев от ПП-ДБ (52,3%), побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ (41,3%), показват резултатите от паралелното преброяване на "Галъп" при 100% изпълнение на извадката. Според "Тренд", при 83,3% изпълнение на извадката, процентите подкрепа за двамата кандидати са съответно 52,5% и 41,7%%."Не подкрепям никого" са избрали 6,2% от гласувалите. "Тренд", при 100% изпълнение на извадката, процентите подкрепа за двамата кандидати са съответно 52,2% и 42,0%."Не подкрепям никого" са избрали 6,2% от гласувалите.

Категорична победа има в Пловдив. Издигнатият от ГЕРБ-СДС Костадин Димитров печели 53,5% от гласовете, а опонентът му Ивайло Старибратов от ПП-ДБ - 42%, сочат данните от паралелното преброяване на "Галъп" при 100% изпълнение на извадката. Резултатите от паралелното преброяване на "Тренд" при 100% изпълнение на извадката показва, че Димитров има 54,8% подкрепа, а Старибратов - 40,8%. "Не подкрепям никого" - 4,4%.

В Благоевград издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 51,6%, а независимият кандидат Илко Стоянов събра 45,6% подкрепа, показват данните от 100% паралелно преброяване на "Галъп".  Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 2,7% от гласувалите.

Във Велико Търново Даниел Панов печели убедително местния вот на втори тур, като взема 55% от вота жителите на старата столица, като кандидатът, издигнат от ПП-ДБ, Йордан Терзийски получи 38%. 

В Русе със значителна преднина балотажът се печели от Пенчо Милков от БСП с 64%. Неговият опонент от ГЕРБ Иван Иванов събра 35% подкрепа, сочат резултатите от паралелното преброяване на "Тренд" при 100% изпълнение на извадката. "Не подкрепям никого" - 5,5%.

Оспорвана битка на втори тур и в Плевен - надделя обаче Валентин Христов от ГЕРБ с 65% над Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, който получи 32,1%. Данните са от паралелното преброяване на агенция "Тренд" при 100% изпълнение на извадката. 

Битката във Видин приключи с победа за Цветан Ценков, издигнат от СДС-НДСВ-Новото време, който получи повече гласове ГЕРБ Александър Матеев с 60,4% на 6,4%, сочат данните от паралелното преброяване на "Галъп" при 100% изпълнение на извадката. "Не подкрепям никого" - 3,3%.

В Шумен местния вот печели Христо Христов от "БСП за България", който победи конкурента си Георги Колев от ГЕРБ с 72,5% на 24,8%, сочат данните от паралелно преброяване на "Галъп" при 100% изпълнение на извадката. С "Не подкрепям никого" са гласували 2,7%.

В Габрово кандидатът на ГЕРБ Таня Христова успя да спечели четвърти мандат с 68% доверие. Даниел Петров от “Възраждане” загуби балотажа с 27%. 

Оспорван бе балотажът и в Добрич. При обработени на 26% протоколи кандидатът за трети мандат Йордан Йорданов, издигнат от Местна коалиция ДБГ, получава 48,77% от гласовете, а Красимир Николов от ГЕРБ - 46,62 %. 

По предварителни данни Пазарджик ще има нов кмет – кандидатът на ПП-ДБ Петър Кулински. В първия си коментар Куленски заяви, че при 90% обработени протоколи води с около 3000 гласа.

Издигнатият от Партията на зелените инж. Огнян Атанасов печели убедително балотажа за кмет на Кюстендил според паралелно преброяване. Резултатите са в съотношение 2:1 в полза на Атанасов. След четири мандата начело на града отиващият си кмет Петър Паунов вече поздрави победителя на балотажа. “Честито на новия кмет на Кюстендил! Благодаря за уважението! Оставам Ваш приятел…”, написа Паунов във Facebook.

109 гласа повече осигуриха 4-и кметски мандат в Смолян на Николай Мелемов от ГЕРБ, сочат данните от паралелното преброяване на вота. 

Предстои да бъдат обявени резултатите от вота в останалите областни градове - Ловеч, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, и Хасково.

*Данните са прогнозни и подлежат на промяна.