0

“Не съм кандидатът за кмет на София“, отрече категорично председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

„Не знам откъде ви хрумват такива новини или може би на колегите народни представители, които си правят сказки от парламентарната трибуна“, обърна се той към журналистите, които пътуваха до Тбилиси с парламентарната делегация, водена от него.

Председателят на НС не пожела да коментира повече слуховете за неговата кандидатура, се разпространяваха през последните седмици. Няколко часа след срещата му с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, стана ясно, че има в промяна на плановете на президента на страната.

Росен Желязков с президента на Грузия Саломе Зурабсшвили.

 Росен Желязков с президента на Грузия Саломе Зурабсшвили.
Кристи Петрова

Росен Желязков разговаря и с президента на Грузия Саломе Зурабишвили. Тя промени програмата си специално, за да се срещне с него. По време на разговора, който се проведе на „четири очи“, Желязков още веднъж подчертал, че България е убеден привърженик на европейската и евроатлантическата перспектива пред Грузия.

Зурабишвили е изразила задоволство от визитата на българска парламентарна делегация в Тбилиси. Тя отбелязала отличните двустранни отношения и искрените приятелски връзки между народите на двете страни.

Росен Желязков с президента на Грузия Саломе Зурабсшвили.

 Росен Желязков с президента на Грузия Саломе Зурабсшвили.
Кристи Петрова

Председателят на българския парламент и водената от него парламентарна делегация имаха повече от интензивна програма в Грузия. В петък те успяха да посетят и мисията за наблюдение на Европейския съюз в Грузия, където бяха посрещнати от заместник-ръководителя на Мисията за наблюдение на Европейския съюз (EUMM) Тигор Козма при посещението си на ГКПП Одзиси.

Росен Желязков посети мисията за наблюдение на ЕС в Грузия
Росен Желязков Грузия Росен Желязков Грузия Росен Желязков Грузия
11

Българската делегация отиде до административната граница с Южна Осетия, за да провери как протича наблюдателната мисия на ЕС в страната, да се запознае със ситуацията и със сигурността на границата и да се срещне с българските представители там.

Председателят на българския парламент лично огледа обстановката с бинокъл, който после подаде и на Даниел Лорер, който е представител на ПП-ДБ в делегацията. Желязков благодари на членовете на мисията от България за тяхната всеотдайна и професионална служба и подчерта колко важна и отговорна е ежедневната им дейност за улесняване на диалога и намаляване на напрежението сред засегнатото от конфликта местно население от двете страни на границата.